fbpx
Foto: Stefan Verkerk

NS: Uitval Intercity Direct verminderen door extra locomotief

30 sep 2015 11:05

De Nederlandse Spoorwegen willen de uitval van Intercity Direct verminderen door de treinen te voorzien van een extra loc. Nu valt de snelle trein met toeslag nog regelmatig uit. NS denkt dat de betrouwbaarheid zal toenemen als de trein aan zowel de voorzijde als achterzijde een locomotief krijgt.

De huidige Intercity Direct-treinen hebben één locomotief die aan het einde van elke rit moet worden omgereden zodat de trein kan keren. Dit hoeft straks niet meer. " Minder handelingen en een simpeler proces moeten leiden tot minder uitval", verwachten de spoorwegen. De treinen met twee locomotieven rijden al geruime tijd in testbedrijf.

De Intercity Direct rijdt ieder half uur tussen Amsterdam en Breda, tussen Amsterdam en Rotterdam gaat de frequentie in de toekomst omhoog naar ieder kwartier. NS gaf eind augustus nog aan dat er vanaf oktober drie treinen per uur zouden gaan rijden tussen Amsterdam en Rotterdam. Een woordvoerder van NS wil nu nog geen datum meer noemen.

Aan de Tweede Kamer heeft NS in 2013 belooft dat de derde trein er uiterlijk komt per december 2015. Het spoorbedrijf gaf echter aan dat de extra trein er eerder zou gaan komen. Het lijkt er echter steeds meer op dat dit toch niet lukt.

De afgelopen zomermaanden heeft de NS met lege treinen proefgereden met de twee locomotieven.