fbpx

NS verdeelt komende weken 3000 nieuwe OV-fietsen

14 mei 2025 12:08

De NS is deze week begonnen met het verdelen van 3000 nieuwe OV-fietsen. De komende weken worden er 100 tot 300 nieuwe fietsen per stalling geplaatst. Later dit jaar volgen nog eens 2000 nieuwe OV-fietsen.

De nieuwe OV-fietsen gaan naar de stations Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Nijmegen, Leiden Centraal, Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal. Een deel van de nieuwe fietsen gaat naar nieuwe OV-fietslocaties die dit jaar geopend worden. De eerste 100 nieuwe fietsen zijn inmiddels afgeleverd bij station Amsterdam Zuid.

Verbeterde versie van OV-fiets

De nieuwe fietsen zijn de vierde generatie OV-fiets en hebben een aantal verbeteringen. Die verbeteringen zijn amper zichtbaar maar zorgen ervoor dat de fietsen minder snel kapot gaan en makkelijker zijn te onderhouden. Bij de nieuwe fietsen is het eenvoudiger om een fietstas aan de bagagedrager te hangen.

Afgelopen jaren recordaantal ritten

De OV-fiets is een succesnummer van de NS. Vorig jaar werd er een recordaantal van 5,9 miljoen ritten gemaakt met OV-fietsen, nadat er ook in 2023 een record aantal ritten was. Met de 3000 nieuwe fietsen groeit het totaal aan OV-fietsen in het land naar 25.000.

OV-fietsen worden ook steeds meer ingezet bij werkzaamheden. Zo zijn er in Groningen 300 extra fietsen geplaatst voor het werk aan het Hoofdstation, dat zaterdag is begonnen. Vanwege de werkzaamheden mag je de fiets hier ophalen op station Europapark en inleveren op het Hoofdstation en vice versa, zonder toeslag.

In ochtendspits niet altijd fiets beschikbaar

De komst van nieuwe fietsen is nodig omdat het nu soms voorkomt dat reizigers geen beschikbare fiets kunnen vinden. Vooral tijdens de ochtendspits grijpen reizigers nog wel eens mis, aldus directeur services NS stations Jet Boomgaardt. ’’Dit signaal hebben we gehoord.’’

Hoe werkt het?

Je kunt een OV-fiets huren bij een van de 300 huurlocaties met een persoonlijke chipkaart waarop een gratis OV-fiets-abonnement of een NS-Flex-abonnement staat. Je huurt de fiets voor 4,65 euro per 24 uur. De OV-ebike kost 13 euro voor 24 uur. Je kunt de fiets maximaal een week houden maar na drie dagen gaat de huurprijs naar 9,95 euro of 18 euro voor de OV-ebike. Breng je de fiets na zeven dagen niet terug dan kost dit 350 euro voor de OV-fiets en 1750 euro voor de OV-ebike. De fietsen lever je in waar je ze ophaalt. Voor een toeslag van 10 euro kun je de OV-fiets bij een ander station inleveren.

(c) Treinreiziger.nl 

4.2 5 stemmen
Artikel waardering
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul Lamote
1 maand geleden

Wat ik me afvraag: zijn dit 3000 extra fietsen of vervangen ze oudere fietsen?

Stokbosveen
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Staat gewoon in het bericht: Met de 3000 nieuwe fietsen groeit het totaal aan OV-fietsen in het land naar 25.000.

Stokbosveen
1 maand geleden

De nieuwe fietsen zijn de vierde generatie OV-fiets en hebben een aantal verbeteringen

Wat zijn dan precies de verschillen tussen al die verschillende generatie fietsen?

persoonlijke chipkaart waarop een gratis OV-fiets-abonnement

OV-fiets-abonnement gratis??? Daar geloof ik he-le-maal niets van.

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Het fietsabonnement is gratis, de huur van een fiets niet. Daar zijn al veel mensen mee de boot in gegaan

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Paul Lamote
Baardstaart
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Je kunt de prijzen van de OV fiets gewoon opzoeken hoor. Echt niets vreemd en als je geen internet hebt kan je ook nog altijd de klantenservice van de NS bellen.
https://www.ns.nl/deur-tot-deur/ov-fiets/hoe-werkt-het.html

Baardstaart
1 maand geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Ik geloof eenmalig 0,01 ct betalen voor het abonnement om te controleren of de bankrekening bestaat. Je betaalt niet verder voor de abo, maar wel voor de huur van de fiets. Alleen moet OV fiets als een apart product wel op je persoonlijke OV Chip staan. – Heel vroeger betaalde je wel voor het abonnement, maar was ook de huurprijs van de fiets lager, maar de NS heeft dit betaalde abonnement afgeschaft en de huurprijs van de fiets omhoog gebracht.

Dries Molenaar
1 maand geleden

Electrische trapondersteuning zou nu wel wenselijk zijn. In Parijs zijn vele, maar niet alle, velibs inmiddels met trapondersteuning.

Wouter63
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Dat, of wat mij betreft nog liever: versnellingen. Ik snap dat een fiets er kwetsbaarder van wordt, maar je kunt eigenlijk niet zonder als je lekker wilt fietsen.

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Ik weet niet of dat verstandig is want het wordt daar wel erg storingsgevoelig van.

Roelien
1 maand geleden

Wat zijn de nieuwe lokaties?

Theo
1 maand geleden
Antwoord aan  Roelien

Het gaat volgens de NS om 35 locaties, waarvan er een al geopend is: Kesteren. NS heeft geen publieke lijst van nog te openen locaties.
De gemeente Zaanstad geeft wel aan dat er OV-fietsen komen op Wormerveer en Zaandijk Zaanse Schans. En de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen geeft aan dat er OV-fietsen komen op Arnhem Zuid, Nijmegen Dukenburg, Arnhem Presikhaaf, Arnhem Velperpoort, Mook-Molenhoek.