fbpx

NS wint concessie Gouda en Alphen met meer treinen

04 apr 2014 17:11

De Nederlandse Spoorwegen mogen ook na 2016 treinen laten rijden tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. Dat is het resultaat van een openbare Europese aanbesteding die is uitgevoerd door de provincie Zuid-Holland. Voor de reizigers betekent het onder meer dat er overdag niet twee, maar vier treinen per uur gaan rijden.

De nieuwe concessie gaat december 2016 in voor een periode van 15 jaar. In die periode komen er twee treinstations bij op het traject: Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen-Zuid. NS gaat op de lijn nieuwe treinen inzetten met onder meer gelijkvloerse instap en een invalidentoilet, ook geschikt voor rolstoelers. Ook zullen de treinen wifi krijgen. Het zullen daarmee de eerste en voorlopig de enige Sprinters (stoptreinen) van NS zijn met wifi.

NS deed mee in een combinatie dochteronderneming Abellio Rail NRW, gevestigd in Duitsland. De huidige halfuursdienst wordt op werkdagen tot 19:00 uur een kwartierdienst en gaat uitmaken van het R-Net. 

Arriva en NS waren de twee partijen die een bieding hadden uitgebracht voor de treinverbinding tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De provincie heeft de biedingen beoordeeld op basis van diverse kwaliteitscriteria, zoals het omzetten van de halfuursdienst naar een kwartierdienst, de kwaliteit en duurzaamheid van de treinen en het productassortiment (kortingsproducten, etc.).

NS behaalde de hoogste eindscore op deze criteria. De aanbestedingsprocedure gaat leiden tot sterk verbeterde kwaliteit van de treindienst vanaf december 2016, voor een gelijkblijvende exploitatiebijdrage van de provincie van ruim € 3 miljoen per jaar. Op een gemiddelde werkdag kent de verbinding nu ruim 5000 instappers. 

Arriva, die verloren heeft, zal zich waarschijnlijk bij het verlies neerleggen. "Het ligt niet in de lijn der verwachting dat we tegen het besluit in beroep gaan´´, aldus een woordvoerster van Arriva vrijdag. De bezwaartermijn is 6 weken.

(c) ANP / Treinreiziger.nl