fbpx

NS Zomertoer sterft na bijna 20 jaar stille dood

De ooit zo populaire zomertoer heeft NS in alle stilte afgeschaft. Dat is ontdekt door Treinreiziger.nl. Met de kaart kon in de zomer voordelig met z’n tweeën door Nederland gereisd worden. De afgelopen jaren verloor de kaart door een stijgende prijs en onaantrekkelijke nieuwe regels aan populariteit.

Zo werd de kaart vanaf 2009 uitsluitend aangeboden voor de eerste klas. Consumentenorganisaties waarschuwden toen al dat daarmee een doodlopende weg werd ingeslagen. In de hoogtij-jaren verkocht NS meer dan 100.000 kaarten per zomer, dat liep in 2008 terug naar 51.000. Recente verkoopcijfers wil het spoorbedrijf uit concurrentieoverwegingen niet meer delen.

Andere acties
Dagkaarten worden tegenwordig ook regelmatig goedkoop aangeboden via Blokker, Hema en Albert Heijn. Deze acties zijn voor de consument voordeliger dan de eigen NS Zomertoer. NS stelt daarnaast dat de kaart met name werd gebruikt door klanten die een dagje uit gingen. Volgens NS zijn de Spoordeelacties daarvoor nu een alternatief. Toch zijn ook die acties minder aantrekkelijk dan in het verleden.

Sinds 1991
Wanneer NS begon met de verkoop van de Zomertour weet het bedrijf niet exact. “Het lijkt dat de kaart in 1994 is ontstaan” zegt een woordvoerder. Uit foto´s die ons via Facebook hebben bereikt blijkt dat niet juist te zijn. In de zomer van 1991 werd de kaart gelanceerd, zo blijkt uit de beelden.

Niet adviesplichtig
NS heeft het besluit tot afschraffing zonder raadpleging van consumentenorganisaties genomen. “De Zomertoer maakt niet deel uit van het regulier assortiment en dus zijn we niet adviesplichtig” licht een woordvoerder toe.

Herfsttoer
Behalve de NS Zomertoer verdwijnt ook de minder oude NS Herfsttoer. De NS Lentetoer was al in stilte verdwenen.