fbpx

Omroep en OV-chipkaart genderneutraal

11 dec 2017 12:05

Vanaf volgende week zijn alle nieuwe OV-chipkaarten van de NS zonder vermelding van geslacht. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat als antwoord op Kamervragen van D66. Andere OV-chipkaarten waren al sinds vorig jaar zonder de vermelding m/v. Sinds zondag is ook de omroep bij NS genderneutraal.

Van Veldhoven is tevreden dat de aanduiding van man of vrouw vervalt. “Sommige reizigers vinden de m/v vermelding op hun OV-chipkaart confronterend. Daarom ben ik blij dat er vanaf 20 december dit jaar zonder bureaucratische drempels op alle nieuwe OV-chipkaarten geen m/v vermelding staat. Het OV is één van de eerste sectoren die de m/v vermelding op hun passen schrapt. Ik hoop dat bedrijven in andere sectoren hun voorbeeld zullen volgen,” aldus de staatssecretaris (D66).

Treinreizigers worden sinds zondag door NS ook niet meer aangesproken als “Dames en heren” maar met het sekseneutrale “Beste reizigers”. Per dag worden er in NS-treinen ongeveer 24.000 automatische omroepberichten afgespeeld. Deze teksten worden aangepast. Op alle stations spreken de menselijke omroepers de reizigers wekelijks gemiddeld 70.000 keer aan. Machinisten, conducteurs en omroepers krijgen eveneens de instructie om de passagiers genderneutraal toe te spreken.

NS-baas Roger van Boxtel zei hierover eerder: “Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.”

(c) ANP / Treinreiziger.nl

5 gedachten aan “Omroep en OV-chipkaart genderneutraal”

 1. Ariën schreef:

  De omroep was al eerder gender-neutraal. Al op zaterdag 2 december hoorde ik al in Utrecht Centraal “Beste reizigers”.

 2. Peter schreef:

  “Machinisten, conducteurs en omroepers krijgen eveneens de instructie om de passagiers genderneutraal toe te spreken.”

  Dit is onjuist, Machinisten en conducteurs worden vrij gelaten in de manier waarop ze passagiers aanspreken waarbij wel wordt aangegeven dat “beste reizigers” de voorkeur heeft.

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Dat is wat het ANP meldde, wat ik begreep is dat er instructies zouden komen, maar het personeel inderdaad de vrijheid kreeg om daar vanaf te wijken.

 3. Robert schreef:

  Wat een ongelofelijke linkse onzin, dat genderneutraal gezever. Ik wil als man aangesproken worden en niet als een onzijdig object.

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   In het voorwoord van het Spoorboekje (dat geeft Treinreiziger.nl uit) schrijf ik al jaren “Beste Reiziger”, in plaats van “Geachte Dames en Heren”. Niet omdat we genderneutraal als speerpunt hebben. Helemaal niet. Maar gewoon omdat Dames en Heren wat formeel en ouderwets klinkt.

Reacties zijn gesloten.