fbpx

Ook treinen buiten Nederland hebben last van sneeuw

27 dec 2014 11:18

Het treinverkeer verloopt zaterdag in Zuid-Nederland uiterst moeizaam. Rond Den Bosch, Tilburg, Breda, Roosendaal en Eindhoven reden er geruime tijd geen treinen. Dat zorgt voor veel ontevreden reizigers. "In het buitenland rijden de treinen met sneeuw wel gewoon", zeggen diverse mensen op Facebook. Maar is dat wel zo? In het nieuwsarchief van Treinreiziger.nl vinden we ook veel berichten over sneeuwproblemen in het buitenland. Een aantal voorbeelden.

Eurostar
Dat sneeuw voor grote problemen kan zorgen weet treinbedrijf Eurostar. In 2009 strandden vlak voor kerst vijf treinen in de Kanaaltunnel. Zo´n tweeduizend reizigers moesten tot soms zestien uur in de trein wachten, veelal in het donker, zonder eten, drinken of verwarming. "Het lijdt geen twijfel dat deze incidenten konden gebeuren doordat een grote hoeveelheid fijne sneeuw door het ventilatiesysteem de locomotieven werd binnen gezogen tot aan de elektronische controlekamers", stelden onderzoekers later. Eurostar heeft na het incident maatregelen getroffen. Maar ook in 2013 had Eurostar weer last van de sneeuw.

Zwitserland
Het komt nauwelijks voor dat in Zwitserland het treinverkeer in grote delen van het land ontwricht is door sneeuw. Een landelijke aangepaste dienstregeling kent men niet. Niet raar, want anders zouden de Zwitserse spoorwegen maanden lang volgens een aangepaste dienstregeling moeten rijden. Maar dat het treinverkeer in het algemeen soepel verloopt, komt niet vanzelf. Het land trekt vele miljoenen uit om bij winterweer door te kunnen rijden. Soms lukt dat op een enkel traject toch niet. Op drukke trajecten zijn de problemen in het algemeen binnen een paar uur opgelost. Op bergspoorlijnen rijden soms langere tijd geen treinen uit angst voor lawines. In het verleden is een trein zelfs gegrepen door een lawine. Op de drukke Gotthard-spoorlijn komt het soms wel voor dat het treinverkeer dagen deels stil ligt. Niet door sneeuw, maar door vallende rotsblokken op het spoor.

Foto: Keystone

Zweden
In Zweden zou je denken dat de trein bij sneeuw ook altijd gewoon blijft rijden. Maar dat is helaas niet waar. In Zweden zijn er meerdere jaren ernstige problemen geweest door sneeuw. De Zweedse ProRail moest in 2010 zelfs de hulp van het leger inroepen. 1400 man werkten toen dag en nacht om het spoor weer sneeuwvrij te maken. Net als in Nederland was de Zweedse politiek niet te spreken over de spoorchaos.

Duitsland
Ook de Duitse treinen hebben soms last van de sneeuw. Door de sneeuw gaan ook daar soms treinen defect. In het verleden moesten de Duitse spoorwegen regelmatig de dienstregeling van de ICE´s aanpassen, bijvoorbeeld in 2010 en 2009.

Zie ook:

Soms is het maar beter dat de bus bij sneeuw niet rijdt. Foto: 112Middelstum.nl.