fbpx
reisinformatie

Ook zaterdag geen treinen rond Utrecht

(Novum) – De kans dat er zaterdag treinen van en naar Utrecht rijden is erg klein. De verkeersleidingspost van Prorail waar vrijdag brand ontstond heeft aanzienlijke water- en rookschade opgelopen, zegt een woordvoerder van de spoorbeheerder.

In de post bevinden zich naast computers beveiligingssystemen voor seinen en wissels. "We hebben nog niet in kaart kunnen brengen welke systemen kunnen worden gebruikt", zegt de woordvoerder. "Zaterdag volgt een nieuwe prognose." De NS rijdt wel in een cirkel rond Utrecht.

Oorzaak onbekend
Het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal werd om 16.30 uur stilgelegd. De verkeersleidingspost van Prorail niet ver van het station moest worden geëvacueerd vanwege een brand. Daardoor kan het treinverkeer niet meer worden aangestuurd. De brandweer gaf de verkeerleidingspost rond 19.15 uur vrij. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Gestrande treinen
De meeste van de ongeveer dertig treinen waar nog reizigers in zaten, zijn een station rond Utrecht binnengeloodst. De gemeente heeft in de Jaarbeurs bedden laten plaatsen voor gestrande reizigers.

Drukte
Het was heel druk op Utrecht Centraal. De NS noemde de situatie ´buitengewoon vervelend´ en adviseerde mensen om zo mogelijk om Utrecht heen te reizen. Ook in andere plaatsen konden reizigers niet vertrekken. Veel mensen lieten zich per auto ophalen.

Kamervragen
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt dat dit soort gebeurtenissen niet mag plaatsvinden. Ze heeft aangekondigd dinsdag Kamervragen te stellen. "Het gaat mij erom dat er geen technische back-up is bij dergelijke calimiteiten." Ook de PvdA wil minster van Verkeer Melanie Schultz (VVD) dinsdag naar de Kamer roepen.

Onderste foto: Merijn Koops via NOS Ooggetuige