fbpx

Opnieuw enorme vertragingen voor Thalys en TGV

Duizenden reizigers zijn gedupeerd doordat een energiemast in Frankrijk op een bovenleiding van de hogesnelheidslijn is gevallen. De Franse hogesnelheidslijn LGV Nord kan daardoor niet gebruikt worden. De lijn wordt normaal gebruikt door Thalys, TGV en Eurostar treinen. Ook honderden Nederlanders zijn door het incident gedupeerd. Eerder op de dag hadden al duizenden reizigers vertraging als gevolg van een brandje in een Thalys.

De energiemast begaf het aan het einde van de middag in de buurt van Lille, circa twintig kilometer van de Belgische grens. De energiemast heeft het vermoedelijk begeven door de sneeuw. Als gevolg van het incident is het treinverkeer op de LGV Nord gestaakt. Daardoor ligt ook het treinverkeer tussen Brussel en Parijs zo goed als stil.

Amsterdam – Parijs
Thalys-treinen Amsterdam – Parijs hebben aanzienlijke last van de problemen. Zeker zeshonderd reizigers die met de Thalys van en naar Amsterdam zouden reizen, zijn maandag gedupeerd door het incident.
Zo is er vanuit Amsterdam een Thalys naar Parijs opgeheven. Voor de gedupeerde reizigers zijn er vanaf Rotterdam vervangende bussen ingezet. Tachtig van de 280 reizigers hebben daarvan gebruik gemaakt. De overige reizigers hebben hun reis geannuleerd of uitgesteld.

Duizenden reizigers gestrand
In Brussel zijn er door de problemen ruim 1.600 Thalys reizigers gestrand. Ook in Lille en Parijs zijn honderden reizigers gestrand. Volgens de Franse media gaat het om bijna 4.000 reizigers in Noord-Frankrijk. Gestrande treinen zijn uiteindelijk zo veel mogelijk via het klasieke spoor omgeleid. Dat resulteert echter in urenlange vertragingen.

Twee treinen naar Amsterdam liepen bijvoorbeeld meer dan vijf uur vertraging op. Ook in Frankrijk hebben diverse hogesnelheidstreinen een vertraging van meer dan vier uur.

Brandje
Maandag strandde in het noorden van Frankrijk ook al een Thalys tijdens een rit van Amsterdam naar Parijs. Voorin de trein ontstond rook. De ongeveer 480 reizigers moesten toen geëvacueerd worden. De vertraging liep volgens Franse media op tot maar liefst meer dan negen uur. Ook andere reizigers kregen daardoor te maken met urenlange vertragingen.

Beide incidenten
Sommige reizigers hebben hinder ondervonden van beide incidenten. Zo zegt een reiziger tegenover een Franse krant om 10:12 uur uit Lille had willen vertrekken. Dat kon door het brandje niet doorgaan. Toen de betrokken reiziger om 15:35u alsnog vanuit Lille kon vertrekken, kwam zijn trein niet meer dan een paar kilometer verder waarna de trein weer terugkeerde naar Lille. Pas rond 20:00 uur kon de reiziger opnieuw zijn reis vervolgen met een TGV trein omgeleid via het normale spoor.

Dinsdag
De Franse Spoorwegen verwachten dat dinsdag het treinverkeer weer normaal zal verlopen. Er zijn bijna zevenduizend medewerkers gemobiliseerd ie de problemen moeten herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *