fbpx

OV-chip Plus: Blinden boeken treinrit met telefoontje

20 mrt 2013 15:33

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf woensdag een treinreis boeken via de telefoon. Zo hoeven dan niet meer in en uit te checken op stations, melden Arriva, Connexxion, NS, Synthus en Veolia in een gezamenlijk bericht. De diensten worden aangeboden onder de noemer OV-chip Plus.

De visueel gehandicapten moeten nog wel hun OV-chipkaart meenemen, maar hoeven niet meer op zoek naar de voor hen soms lastig te vinden OV-paaltjes. Ook was er onder deze groep mensen soms verwarring of de pieptoon die klinkt als wordt ingecheckt wel van hun kaart afkomstig is of van een andere treinreiziger. Door vooraf te bellen met een gratis telefoonnummer kunnen mensen aangeven wanneer en waar ze heen willen reizen.

Elke maand worden de geboekte reizen afgeschreven van hun OV-chip Pluskaart. OV-chip Plus is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Oogvereniging (voorheen Viziris). Met OV-chip Plus zijn ook deze treinreizigers klaar voor de toekomstige situatie, waarbij op een aantal geselecteerde stations de poortjes geactiveerd worden.

OV-chip Plus is een gratis treinproduct dat geplaatst wordt op de OV-chipkaart van een reiziger met een visuele beperking. Iedereen die in het bezit is van een Begeleiderskaart (categorie B) kan dit product aanvragen. Dit najaar jaar zal er geëvalueerd worden met de reizigers en de Oogvereniging hoe de nieuwe manier van reizen bevalt.

(c) ANP / Treinreiziger.nl