fbpx

Overstappen Parijs: Van Gare du Nord naar Gare de Lyon

02 aug 2008 23:52

Van Nederland naar Zuid-Frankrijk? Dan moet u vrijwel altijd in Brussel of Parijs overstappen, tenzij u met de ZonThalys reist. Treinreizen naar Zuid-Frankrijk via TGV Europe hebben standaard een overstap in Parijs. Dat betekend van Parijs Gare du Nord naar Parijs Gare de Lyon. Hoe gaat dat in z´n werk?

Met de Thalys reist u naar Parijs en komt u aan in Parijs Gare du Nord. In de Thalys kunt u al de tickets kopen voor de RER, die de stations Gare du Nord en Gare de Lyon met elkaar verbind. Bij aankomst in Parijs loopt u richting de stationshal, in de stationshal aangekomen slaat u links af. Ondertussen ziet u de treinsporen aan de linkerhand, en volgt u de bordjes naar de RER lijn D.

Naar het perron
Bij de RER aangekomen maakt u gebruik van lijn D richting Melun/Malesherbes . Als u in de Thalys al de RER tickets heet gekocht, kunt u gemakkelijk door de poortjes komen, anders kunt u bij de automaten nabij de poortjes alsnog een ticket kopen. Via de roltrap of de lift kunt u gemakkelijk op het perron komen. Om er zeker van te zijn dat u in de goede trein stapt, let u op de eindbestemming die op de trein staat. Dit kunnen de volgende bestemmingen zijn: Melun, Malesherbes of Corbeil-Essonnes worden aangegeven.

De Rit van Gare du Nord naar Gare de Lyon
Eénmaal in de trein, stopt de RER van Gare du Nord naar Gare de Lyon als eerst in Chatelet les Halles. Daarna al volgt de halte Gare de Lyon. Reistijd: Circa 8 minuten. Echter door de looptijd van het station naar de RER lijn heeft u tenminste 30 minuten voor deze transfer nodig, maar beter is een transfertijd van 60 minuten aan te houden. Zeker als u goedkope treintickets heeft; u kunt dan namelijk niet omboeken. De stations in Parijs zijn erg groot en de eerste keer oogt het erg onoverzichtelijk. Neem dus liever iets te veel tijd, dan te weinig!

Tip
Om de reis te bespoedigen is het handig op te schrijven welke trein u vanaf Gare de Lyon nodig heeft. Het treinnummer en de eindbestemming kunnen erg handig zijn. (Treinnummer alleen is eigenlijk al voldoende.) Ook het rijtuignummer en uw zitplek is handig om vooraf te noteren. Bij sommige TGV´s worden ingangscontroles gehouden, en bent u verplicht bij het goede rijtuig in te stappen. De vertreksporen worden op grote borden in de stationshal gepubliceerd. Er zijn geen vaste vertreksporen, dus dit kunt u voor aanvang van uw reis niet uitzoeken.

Dienstregeling RER
De RER lijn D rijdt in de spits vaak, maar in de daluren is de frequentie lager. Vooraf weten hoe laat  uw transfer gaat? Kijk op www.ratp.info en keis voor de Nederlandse vlag. In de reisplanner kunt u de reis plannen van halte Gare du Lyon (SNCF) naar Gare de Lyon (SNCF).
De planner van de RATP heeft naast alle gegevens van de RER lijnen, ook alle tijden van de metro´s en bussen. De planner is daarbij ook handig voor andere transfers of als u iets in Parijs wilt bezoeken.

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Germaine van Dongen
6 jaren geleden

Ik zoek eenzelfde advies, maar dan voor de terugweg. Gare de Lyon naar Gare du Nord. Kunt u dat ook verstrekken?
Bij voorbaat dank.

Hotze de Jong
5 jaren geleden

Ik ga met de TGV naar paris gare Nord en moet de TGV in parijs gare Lyon hebben.
Hoeveel tijd kost het om van de TGV naar de RER te lopen in Parijs?
en hoeveel tijd van de RER naar het platform waar de TGV naar Annecy vertrekt?