fbpx

OVMiles start na een succesvolle testperiode

Vanaf deze week kan iedere reiziger bij de Rotterdamse vervoerder RET OVMiles sparen. Met OVMiles kunnen reizigers korting krijgen bij 22 Rotterdamse partners zoals Blijdorp, Euromast, Feyenoord, Hotel New York, SS Rotterdam, Spido en museum Boymans van Beuningen. Hoe meer kilometers een reiziger reist met de RET, hoe meer Miles hij spaart. Deelname aan het programma is gratis.

OVMiles werd in november en december 2013 succesvol getest onder reizigers. In totaal meldden 5.500 reizigers zich aan als tester. De RET selecteerde vervolgens 2.500 reizigers als eerste OVMiles-gebruikers. Bijna 90% van deze gebruikers gaf aan OVMiles aan te raden bij anderen en 72,5% geeft OVMiles een rapportcijfer 7 of hoger. In de testperiode boden OVMiles-partners leuke aanbiedingen en extra’s. De populairste kortinggevers waren de Euromast, met een diner voor €25,- voor 100 Miles, de Broodexpress met een gratis croissant bij inlevering van 30 Miles en Bram Ladage met een gratis kroket bij een patatje en 25 Miles.

Verbeterpunten
Uit de test kwam een aantal verbeterpunten. Zo gaven gebruikers aan dat de site nog duidelijker kan door beter te laten zien waar men OVMiles op de OV-chipkaart kan activeren en op welke manieren je Miles kunt sparen.

Meer reizigers
De RET hoopt dat het nieuwe loyaliteitsprogramma bijdraagt om een reizigersgroei te realiseren. "We hopen dat bestaande reizigers ons vaker gaan gebruiken en twijfelende potentiële reizigers met de OVMiles aan ons te binden" zei RET directeur Pedro Peters eerder

Andere vervoerders
De naam OVMiles is door de Rotterdamse vervoerder vastgelegd. "Maar ook andere vervoerders kunnen hierop aanhaken" zegt Peters. "Het GVB heeft bijvoorbeeld ook interesse in het concept. Als ze willen meedoen zullen ze wel moeten bijdragen in de ontwikkelingskosten. Wij hebben hier meer dan een miljoen euro in geïnvesteerd."

30.000 spaarders
De RET mikt op 30.000 spaarders in het eerste jaar. Dat lijkt een gemakkelijke opgave. Eerder dit jaar wist de Rotterdamse vervoerder al 30.000 reizigers te trekken door een kortingsactie voor de Fast Ferry in het AD. Dagelijks vervoert het bedrijf zo´n 600.000 reizigers. De vervoerder heeft bewust voor een realistische doelstelling gekozen, zodat de business case haalbaar is. 

Oud idee
Het idee van OVMiles is overigens niet nieuw. Zo schreef OV-Magazine al in 2003 over een dergelijk idee. "Aansluiting bij een bestaande kaart, bijvoorbeeld straks de OV-chipkaart, ligt dan voor de hand. Het openbaar vervoer zou ook aansluiting kunnen zoeken bij een succesnummer als Airmiles" schreef het vakblad toen.

Wachten
In 2011 lobbyde GroenLinks-politica Ineke van Gent ook voor OVMiles. NS reageerde toen positief. Ook nu zegt het spoorbedrijf positief te zijn over het idee. De vervoerder wil echter wachten totdat het papieren treinkaartje volledig is afgeschaft. Een opmerkelijke keuze, want juist een spaarprogramma zou het OV-chipkaartgebruik kunnen bevorderen. De RET heeft gelukkig niet willen wachten totdat alle vervoerders zijn overgehaald. Anders had het initiatief waarschijnlijk nog een paar jaar op zich laten wachten.