fbpx

Plannen voor uitbreiding voor zelfrijdende ParkShuttle

Nederlands eerste zelfrijdende bus, de Parkshuttle naar bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel, wordt waarschijnlijk in 2018 verlengd. De komende twee jaar blijft de bus ongewijzigd en blijft de concessie in handen van Connexxion.

De Capelse Parkshuttle rijdt sinds 1999 en is daarmee niet alleen het eerste zelfrijdende systeem in Nederland, maar ook ’s werelds oudste vorm van zelfrijdend openbaar vervoer op de weg. De Parkshuttle is in 17 jaar uitgegroeid tot een groot succes. Dagelijks maken meer dan 2.000 reizigers gebruik van het systeem, dat het Rivium verbindt met metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam.

Ondanks dat de autonome voertuigen van 2getthere inmiddels 13 jaar oud zijn en elk meer dan 200.000 kilometer hebben gereden, is de leeftijd niet aan de voertuigen te merken. De Parkshuttle heeft een hoge waardering van reizigers. Vooral zaken als betrouwbaarheid, ruimere uren waarop de shuttle rijdt (van 6.00 tot 21.00 uur op werkdagen), kortere wachttijden in de daluren en betere reisinformatie scoren hoog.

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft de ambitie het systeem te vernieuwen en te verlengen per eind 2018. Het systeem zal in eerste instantie verlengd worden naar een halte bij de Van Brienenoordbrug. Bij deze halte bestaat de mogelijkheid een elektrische fiets te huren, of over te stappen op de Waterbus. De route hier naartoe voert over de openbare weg, waardoor de Parkshuttle straks het eerste systeem zal zijn dat daadwerkelijk autonoom rijdt. Dat wil zeggen: zonder ‘steward’ in het voertuig.

“We komen er steeds meer achter dat we goud in handen hebben,” zegt wethouder Verkeer en Vervoer Dick van Sluis van de gemeente Capelle aan den IJssel. “Waar bij anderen zelfrijdend vervoer recent pas een hot item is en gekeken wordt naar de mogelijkheden, zijn we er in Capelle al sinds 1999 mee vertrouwd. Dat geeft ons een voorsprong en maakt dat ons zelfrijdend vervoer volop in de belangstelling staat, zowel nationaal als internationaal.”

Binnen de regio Rotterdam/Den Haag ontstaan steeds meer locaties om te testen met zelfrijdend vervoer. Wethouder Van Sluis: “Nu de concessie voor Capelle met twee jaar is verlengd, biedt dat ruimte om ook andere systemen te laten testen en zelf te kijken hoe we de Parkshuttle kunnen uitbreiden. Dat laatste is voor ons de uitdaging voor de komende tijd: hoe kunnen we de Parkshuttle nog meer betrekken bij de ontwikkeling van het Rivium als een aantrekkelijke en innovatieve vestigingslocatie voor bedrijven.”