fbpx

Proef met contactloos betalen op station Leiden Centraal

Afrekenen met plastic zonder de kassa aan te raken kan tegenwoordig op steeds meer plaatsen in de wereld. Ook in Nederland start er in Leiden nu een proef. Aan die pilot werkt ook NS mee. Bij meer dan tien stationswinkels op Leiden Centraal is contactloos betalen de komende periode mogelijk.

Contactloos betalen kan onder andere met smartphones. De klant moet dan zijn smartphone, met een zogeheten NFC-chip, enkele centimeters van de betaalautomaat van de winkelier houden. Het af te rekenen bedrag wordt daarna automatisch afgeschreven van de bankrekening. Voor bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode ingetoetst te worden.

Meer gemak voor de reiziger
ABN Amro, ING en de Rabobank starten nu met zo´n duizend klanten een drie maanden durende pilot. NS Stations doet mee aan de Nederlande pilot. "Het station is bij uitstek een plek waar kleine bedragen worden betaald. Met contactloos betalen bespaart de klant tijd ten opzichte van pinnen en cash betalen. De nieuwe betaalmethode levert voor de reiziger dus gemak op; betalen gaat sneller, eenvoudiger en is veiliger" meldt NS.

Landelijke uitrol
Door nu mee te doen, kan NS in de toekomst bij een landelijke uitrol in Nederland snel daarop inspelen door stations in heel Nederland snel uit te rusten met automaten waarmee contactloos betalen mogelijk is.

Deelnemende stationswinkels
Op Leiden Centraal kunnen de duizend deelnemers gedurende de pilot contactloos betalen bij de Brooodzaak, Burger King, Julia’s, La Place Express, Smullers, Swirls, Starbucks, YamYam, AH To Go en Hema. 

1,2 miljoen winkellocaties
Na afloop van de testperiode bepalen de banken afzonderlijk of en hoe het mobiel betalen een landelijk vervolg krijgt. De eerste contactloze transactie vond overigens al 8 jaar geleden plaats. Nu kan op 1,2 miljoen winkellocaties wereldwijd zo worden afgerekend. In Europa zijn al meer dan 1 miljoen contactloze creditcards en betaalpassen uitgegeven.

Foto: Station Leiden Centraal via Wikipedia.