fbpx

ProRail beloofde disaster tolerant medio 2010

20 nov 2010 13:57

Een brand bij de verkeersleiding heeft het treinverkeer in midden-Nederland sinds vrijdagmiddag volledig plat gelegd. Daarmee is de eerdere planning om medio 2010 een dubbel nationaal computercentrum met uitwijkmogelijkheden te hebben niet gehaald of niet benut. 

Het is niet voor het eerst dat Utrecht Centraal uitvalt. In april 2005 raakt het treinverkeer rond Utrecht ernstig ontregeld door een computerstoring. Dat zorgde voor veel kritiek op ProRail. De Tweede Kamer wilde weten of er geen backup systeem mogelijk was. Volgens de toenmalig minister werkte ProRail al aan maatregelen, maar zouden er wel aanvullende maatregelen nodig zijn om bij bijvoorbeeld brand of een terreurdreiging de risico´s op het uitvallen van een verkeersleidingspost te verkleinen. Daarop verzocht de minister ProRail te onderzoeken welke maatregelen dat het beste konden zijn.

Dubbel nationaal computercentrum
In 2006 stuurt toenmalig Minister Peijs de resultaten van het vervolgonderzoek naar de Tweede Kamer. De oprichting van een dubbel nationaal computercentrum met uitwijkvoorzieningen voor alle ICT-systemen leek ProRail de beste maatregel. Peijs omarmde dit voorstel, en meldde vervolgens: "ProRail schat in dat het hiermee mogelijk moet zijn om rond het jaar 2010 een disaster tolerante situatie te kunnen bereiken. Doelstelling is om dan bestendigheid te zijn tegen calamiteiten, waaronder ook vele met kleine kans en hoge impact", aldus de toenmalige minister.

Planning 
Na nieuwe incidenten in 2009 wilde SP´er Emile Roemer weten hoe het er voorstond met de realisatie van het dubbel nationale computercentrum. Minister Eurlings antwoordt: "ProRail heeft mij aangegeven dat de ICT-systemen die de treindienst rechtstreeks ondersteunen in 2010/2011 disaster tolerant zullen zijn. Decentrale ICT-systemen op de verkeersleidingsposten kunnen dan bij een calamiteit gebruikmaken van een centrale uitwijkvoorziening".

Helaas is vrijdag gebleken dat er kennelijk nog geen uitwijkvoorziening was of deze niet benut is. Volgens disaster tolerant indicator mogen de ICT-systemen maximaal 1 uur onbeschikbaar zijn.


De doelstellingen van het dubbel nationaal computercentrum met uitwijkvoorzieningen zijn:
1. zeer hoge beschikbaarheid van ICT-systemen (maximaal 1 uur onbeschikbaarheid per jaar);
2. bestendigheid tegen calamiteiten, waaronder ook vele met kleine kans en hoge impact ;
3. flexibiliteit voor gebruikers: bediening mogelijk vanaf iedere locatie, met inachtneming van veiligheid en beveiliging;
4. beheer van kwaliteit en efficiency.