fbpx

ProRail directeur wil ICT-stresstest

04 jun 2015 18:47

De kersverse ProRail-directeur Pier Eringa wil een externe stresstest voor de ICT van de spoorbeheerder. Dat zei de directeur bij de opening van de nieuwe Utrechtse verkeersleidingspost.

Eringa werkt nu 60 dagen bij ProRail. "Bij mijn aantreden verbaasde ik mij dat sommige systemen nog uit de jaren ´50 komen. Moeten we dat niet anders willen?" vraagt de directeur zich hardop af. Tegelijkertijd wijst hij erop dat het best goed gaat. Eringa: "Ik krijg te horen dat de ICT goed is. Ik geloof dat ook wel, maar ik wil het zeker weten. Daarom wil ik de zwaarst mogelijke externe ICT-stresstest. Als er toch kwetsbare plekken worden gevonden, dan moeten we die onmiddellijk verbeteren."

Verder verwacht de ProRail-directeur geen spannende verhalen. "Er lijkt geen sprake te zijn van achterstallig onderhoud. De relatie met NS is goed. En ook de relatie met goederenvervoerders is goed. Dat is wel eens anders geweest. Ook in ons jaarverslag dat we binnenkort presenteren zitten geen spannende verhalen."

Toch sluit Eringa niet uit dat het wel eens mis zal gaan. "Zowel de weg als het spoor kunnen wel eens een keer stil vallen. Maar ik hoop dat de Utrechtse treindienstleiders vooral veel saaie diensten zullen hebben. Want als de treindienstleiders weinig werk hebben verloopt het treinverkeer soepel. Als het toch fout gaat dan zullen we alles zo snel mogelijk om weer te kunnen gaan rijden".

Verder zegt de topman dat er geld geïnvesteerd moet blijven worden in het spoor. "Maar dit is geen oproep voor meer geld," voegt hij er snel aan toe. Eringa was eerder in zijn loopbaan (1999 tot 2002) regio-directeur bij NS. Hij brengt in herinnering dat er sindsdien veel is verbeterd.