fbpx

ProRail gaat wachttijden overwegen verkorten

Weggebruikers hoeven binnenkort minder lang te wachten tot een trein is gepasseerd. Door bij 125 overwegen de seinen anders te plaatsen, kleine aanpassingen in de dienstregeling door te voeren en te overleggen met vervoerders over snellere vertrektijden kan in sommige gevallen tot een minuut tijdwinst worden gepakt. Dat meldt spoorbeheerder ProRail donderdag.

De afgelopen tijd is op twaalf locaties al met succes geëxperimenteerd met de aanpak. De spoorwegovergangen waar de wachttijd moet worden verkort zijn verspreid over het hele land. Prorail trekt daar een miljoen euro voor uit. De spoorbeheerder hoopt het aantal gevallen terug te dringen waarin automobilisten, fietsers en wandelaars de spoorbomen proberen te omzeilen.

Ook kan het van pas komen bij het Programma  Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). PHS voorziet in meer treinen, waardoor sommige overwegen langer gesloten dan open zijn. Door de wachttijd te verkorten kan dat mogelijk veranderen.

Het aantal ongevallen op overwegen daalde vorig jaar van 42 naar 38. Wel waren de aanrijdingen een stuk heftiger. In veertien gevallen was sprake van een dodelijk ongeval. In 2011 waren het nog negen fatale aanrijdingen. Dit jaar staat het aantal ongevallen met dodelijke afloop al op vijf.

ProRail heeft donderdag verder een nieuwe campagne gelanceerd om weggebruikers op het gevaar van roekeloos gedrag bij overwegen te wijzen. De radiospotjes, waarin dertig seconden lang het rinkelende geluid van sluitende spoorbomen is te horen, worden het bedrijf door veel mensen niet in dank afgenomen. Op Twitter regent het klachten over de ´irritante´ reclame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *