fbpx

ProRail start proef tegen weesfietsen bij station Utrecht

25 mrt 2011 11:10

In de strijd tegen het tekort aan fietsplekken op stations, start ProRail vanaf vrijdag een proef met een nieuw fietsparkeersysteem in Utrecht. Treinreizigers die op de fiets naar het station komen zien bij aankomst in de stalling op een scherm waar vrije plaatsen zijn en kunnen zo makkelijker een plek vinden. Fietsen die te lang gestald staan, worden weggehaald.

Gemiddeld is 20% van de fietsen die bij het station staan, een weesfiets: een fiets die nooit of pas na hele lange tijd door de eigenaar wordt opgehaald. Hierdoor blijven fietsenstallingen onnodig lang vol en kunnen reizigers hun fiets steeds lastiger parkeren. Ook moeten er steeds meer stallingen worden bijgebouwd terwijl er tegelijkertijd plekken lang bezet worden gehouden.

Geen schuur
"Fietsenstallingen bij het station zijn bedoeld voor treinreizigers en we willen voorkomen dat onze stallingen gebruikt worden als een schuur", zegt Mark Wienbelt, projectleider van ProRail. De proef gaat vandaag van start in Utrecht en in mei start een zelfde proef in Groningen.

Ergens tussen proppen
De fietsparkeerplekken zijn voorzien van speciale klemmen die meten hoe lang een fiets in de stalling staat. Staat de fiets er langer dan 14 dagen dan haalt de stallingsbeheerder (de gemeente) de fiets weg. Daardoor is er meer ruimte beschikbaar. Bijkomend voordeel is dat gebruikers van de stalling sneller hun weg kunnen vinden via digitale schermen bij de ingang. "In een oogopslag is duidelijk waar er in de stalling nog vrije plaatsen zijn. Fietsen zullen daardoor minder snel zomaar ergens worden tussen gestopt".

Veertig procent
De proef loopt zes maanden. Bij succes, zal het systeem ook in andere fietsenstallingen bij stations ingezet worden. Gemiddeld pakt ruim veertig procent van de reizigers het rijwiel naar het station. De verwachting is dat dit percentage ook de komende jaren blijft stijgen. 

Foto´s: Fietsenchaos bij station Delft, medio september 2009.