fbpx
Foto: Stefan Verkerk

ProRail-video over lege stations wint prijs

29 okt 2020 11:58

De video waarmee ProRail Nederlanders bedankte voor het thuisblijven is in de prijzen gevallen. Deze video, waarin je lege treinstations ziet, heeft woensdag een Gouden Reiger voor beste opdrachtfilm in de categorie ‘Communiceren in crisistijd’ in de wacht gesleept.

Indrukwekkend beeld

Astrid Bunt, directeur Stations bij ProRail reageert: “Waanzinnig mooi en ook terecht! De korte film geeft zo’n bijzonder tijdsbeeld! Iets wat nooit eerder is vertoond. Bedankt makers van de film én reizigers.” Het juryrapport van de Avond van de opdrachtfilm waarbij deze award werd uitgereikt, was eveneens lovend: ‘Er was één video die ons meteen heeft gegrepen. Die echt onder onze huid is gekropen en die je niet meer loslaat. De mooie opbouw en kunstzinnige insteek werken als een magneet op de kijker. Het geeft een indrukwekkend beeld van het coronatijdperk. In deze tijd spelen mensen de hoofdrol, maar niet in de winnende film: lege stations door Sally Bright, in opdracht van ProRail.”

De video

0 0 stemmen
Artikel waardering
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Baardstaart
3 jaren geleden

Surrealistisch, maar ook zeker heel mooi gefilmd. Terecht dat dit spotje een prijs heeft gewonnen.

Tja VC was dit idd helemaal niet normaal en deze scerene rust op de stations zou idd over enkele weken weer terug kunnen keren als er een hardere lockdown komt. Laten we hopen dat het niet nodig is.

Boutrous
3 jaren geleden

De opnamen van lege stations lijken op de spoorwegstaking in het najaar van 1944. Deze staking werd toen aangekondigd door de regering in ballingschap in Londen met de mededeling
“De kinderen van Versteeg moeten onder de wol”.

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

Mooi programma Spookspoor 2.0 in Corona tijd 2020. Hopelijk worden de stations straks weer d gezellige afspraakplaatsen, overstappunten en plekken om vele toeristen te spotten. De horeca zit al in zwaar weer die mogen de huidige halve lockdown tot eind 2020 niet meer open.
Eurostar rijdt eindelijk sinds kort ook rechtstreeks naar Londen en per december komt de nachttrein weer terug naar en van Oostenrijk na jaren van afwezigheid. Laten we hopen dat er in 2021 weer met Interrail de grens over mogen, zonder al die maatregelingen die we nu kennen. Het jaar 2020 is een stil jaar zonder evenementen, maar met een hoop maatregelingen die de nieuwe ziekte Covid 19 ons allen heeft doen opleggen. Nog een paar maanden en dan is het rampjaar 2020 voorbij!

treingraag
3 jaren geleden

Ach ja, een filmpje. Zo belangrijk. Beter is dat de prijzen omlaag gaan zoals Smullers gewoon te duur die snacks en pasta van Julia ook zoiets. Zelfs Doner doet mee. Huren omlaag dus ook, helemaal bizar die bedragen voor de ondernemer.

Annemiek
3 jaren geleden
Antwoord aan  treingraag

Ach, kom op zeg. Dat zijn helemaal geen ondernemers. Julia’s hoort net als de Kiosk en AH to Go gewoon bij NS Stations en Smullers bij Lagardère Travel Retail. De prijzen worden helemaal niet bepaald door de door jou verzonnen bizar hoge bedragen voor ondernemers of door hoge huren. De prijs die voor de producten wordt gevraagd is zo vastgesteld dat de maximale winst wordt behaald.

treingraag
3 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Hunkemoller rotterdam, dat winkeltje in de passage is gestopt wegens 12000 per maand huur!!!! Ongehoord of normaal? En niet verzonnen.

Annemiek
3 jaren geleden
Antwoord aan  treingraag

Nee, dat vind ik niet ongehoord. Het betreft een a-locatie, dat kost nou eenmaal geld. Buiten coronatijden zullen ondernemers in de rij staan voor zo’n plek voor die prijs.

Martin
3 jaren geleden

Mooi gefilmd inderdaad. Stemmig muziekje ook. Maar wat men eigenlijk zegt: ‘de samenleving redt het prima zonder openbaar vervoer, juist ook in crisistijden’. Ik vind het eerlijk gezegd het zoveelste schot in eigen voet door de ov-sector. Onbegrijpelijk. Meer dan twintig jaar lang heb ik ruim drieduizend euro per jaar bij NS afgetikt. Dan zou je denken dat men moeite zou doen om je in de toekomst als klant te behouden. Maar nul, noppes, nada. Complete radiostilte, behalve als men weer eens meldt dat je weg moet blijven. Oh ja, ik krijg wel regelmatig enquêtes over hoe ik de stationsomgeving of de service in de trein ervaar. Wat denken ze zelf?

Baartstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Martin

Tja wat je zegt is idd exemplarisch. OV is veel te duur en mensen, die door de eerste lockdown in de auto gejaagd zijn zullen ze ook niet meer zo snel terug zien. Het feit dat er nu nog mensen in de trein zitten is een teken dat er nog genoeg mensen op het OV zijn aangewezen en dus geen keuze reiziger zijn.Al is het OV een van de plekken waar de zware klappen gaan vallen ook als de Corona voorbij is, terwijl uitgaansgelegenheden hun vraag weer terug winnen.

Willen ze na de Corona het OV weer aantrekkelijk maken dan zou men de infraheffing en BTW op het OV moeten afschaffen, want wat met luchtvaart kan zou toch ook met OV moeten kunnen.

Frans Eekhout
3 jaren geleden

Relativeren…
“…Vreedzame stilte, of Serene rust” zou dit korte filmpje mogen heten van stations die helaas (!) er verlaten bij liggen, nu nog een soortgelijke filmpje over de lege treinen die normaliter altijd zo druk zijn met als mogelijke titel : ” Rustiek genieten óf een verlaten reisbelevenis… ”

De Aarde heeft nu een “burn-out” en de keerzijde van alle menselijke activiteit wordt in dit geprezen filmpje duidelijk aantoonbaar gemaakt. Laten we hopen dat deze “burn-out” niet een structureel karakter krijgt en we langdurig van de serene rust moeten “genieten”. Anno 2020, een jaar waarin men noodgedwongen tot inkeer moest komen, er vele verliezers zijn en weinig of geen winnaars, en is gaan herbezinnen of we de drang naar meer en meer, een stap terug moeten doen. Het is voor veel mensen en dus ook reizigers een vorm van zelfreflectie te bedenken of we tevreden zijn met wat we al hebben of dat we onze kostbare Aardbol nog meer uithollen en of het beter is om eens pas op de plaats te zetten. 2020 Een jaar om te relativeren en dat laat dit indringende filmpje op subtiele wijze zien en verdient het terecht een prijs, nu nog een prijs “geven” voor wat Moeder Natuur ons al die jaren gegeven heeft als we zittend in een trein naar buiten kijken en de natuur ons vaak van haar mooiste kant laat zien en dát beseffen velen maar al te weinig, helaas…!