fbpx
Foto: Stefan Verkerk

ProRail weet niets van kabinetsbesluit

09 dec 2016 15:28

ProRail weet niets van het kabinetsbesluit, waarbij het bedrijf weer een publieke organisatie wordt. Het bedrijf zegt vrijdag in een reactie verrast te zijn door het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma de spoorbeheerder om te vormen tot een zelfstandig bestuursorgaan met eigen rechtspersoonlijkheid (zbo).

ProRail gaat het besluit eerst goed bestuderen en is benieuwd op grond van welke nieuwe elementen het besluit is genomen. De organisatie wil weten wat de personele, organisatorische, juridische en financiële consequenties zijn van het kabinetsbesluit.

Een woordvoerder van Dijksma zegt dat ProRail wel degelijk op de hoogte is gebracht van het besluit en betrokken is bij het traject naar deze besluitvorming. Meerdere organisaties, zoals de Nederlandse Spoorwegen, FNV Spoor en het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en reizigersorgansiaties zeiden in oktober nog in een brief aan Dijksma een verandering in de bedrijfsstructuur van ProRail niet verstandig te vinden. Werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwde toen voor de mogelijke negatieve gevolgen voor investeringen in het spoor.

VNO-NCW bleef vrijdag bij haar kritiek. Volgens de organisatie gaat het besluit ten koste van reizigers, vervoerders en verladers, doordat het spoor nu grotendeels afhankelijk blijft van overheidsbudgetten. Ook reizigersorganisatie Rover reageerde vrijdag negatief op het besluit. Volgens een woordvoerder zat het besluit eraan te komen en kan er nu weinig tegen worden gedaan. Rover hoopt dat een volgend kabinet het besluit terugdraait. De organisatie is bang dat treinkaartjes duurder zullen worden.

De Nederlandse Spoorwegen wilden vrijdag niet reageren op het kabinetsbesluit. "Het is een zaak van de politiek," aldus een woordvoerder.

(c) Treinreiziger.nl / ANP