fbpx

ProRail wil storingen voorkomen met big data

Met behulp van big-data-technologie wil ProRail storingen en slijtage beter voorspellen en hiermee vertragingen op het spoor zoveel mogelijk voorkomen. Dat heeft de spoorbeheerder woensdag aangekondigd.

ProRail heeft bakken met data. “Die data gaan we nu combineren, en dat levert nieuwe inzichten op,” zegt woordvoerder Jaap Eikelboom.  Als voorbeeld noemt ProRail het energiegebruik van wissels. “Een wissel die niet goed functioneert gaat vaak meer energie gebruiken. Als een wissel dus meer stroom verbruikt kan dat een indicatie zijn dat er iets aan de hand is,” legt Eikelboom uit.

ProRail werkt voor het DataLab samen met verschillende partijen zoals leveranciers, vervoerders, aannemers en kennisinstituten (TNO en de universiteiten van Delft en Twente). In het DataLab worden de databases van ProRail gecombineerd met 30 externe databronnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om data op gebied van bevolking, weer, vakanties en gebiedskenmerken. Eikelboom: “We zijn al een tijd bezig geweest om dit op te starten. We hebben bijvoorbeeld een eerste model gemaakt waarmee we spoorlopers beter kunnen bestrijden. Het model voorspelt bijvoorbeeld risicodagen waarop de kans op spoorlopers groter is. Dan kunnen we daarop inspelen.”

1 gedachte aan “ProRail wil storingen voorkomen met big data”

  1. Beijerling F Opa schreef:

    Geen moment te vroeg; daar zou, mij dunkt, al mee begonnen moeten zijn in 2002 (jawel !!!), toen aan ProRail het beheer van het spoorwegennet in Nederland werd opgedragen. Wat heeft men in 15 jaar gedaan? Alleen bakken gevuld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *