fbpx

RegioJet: Vanaf juni 2020 van Wenen naar Boedapest

08 aug 2019 14:10

De private spoorwegmaatschappij Regiojet introduceert volgende zomer een treindienst naar Boedapest. De reeds bestaande trein Praag – Wenen wordt twee keer per dag verlengd naar Boedapest. Dat heeft de spoorwegmaatschappij donderdag bekend gemaakt.

Budapest

Budapest wordt per juni 2020 een nieuwe bestemming in het railnetwerk. Maar helemaal nieuw is de bestemming niet. Al meerdere jaren laat RegioJet dagelijks bussen rijden naar de Hongaarse hoofdstad. Op dit moment rijden er bijvoorbeeld dagelijks 14 bussen naar Budapest.

Services

De lange afstandstreinen van RegioJet treinen hebben drie reisklassen (Standard, Relax en Business). Reizigers krijgen altijd kosteloos een gereserveerde zitplek en wifi. Ook is er gratis koffie en water beschikbaar, en een gratis entertainment portal.

Samenwerking

Eerder deze maand werd bekend dat RegioJet en WESTbahn nauwer gaan samenwerken. WESTbahn wordt in Oostenrijk technisch verantwoordelijk voor de RegioJet treinen. Vier van de twee treinen naar Wenen gaan straks doorrijden naar Budapest. In Hongarije zal er samengewerkt worden met Continental Railway Solution (CRS). Deze Hongaarse treinexploitant is technisch verantwoordelijk voor de exploitatie van RegioJet-treinen op het Hongaarse grondgebied. CRS zal bijvoorbeeld het treinpersoneel regelen.

Groei Regiojet

Het netwerk van RegioJet blijft gestaag groeien. Sinds 2010 neemt het bedrijf het op tegen de Tsjechische spoorwegen. Eerst alleen op de route Praag – Ostrava. Een jaar later werd de verbinding verlengd naar Slowakije (Košice en Humenné). Inmiddels rijdt de spoorwegmaatschappij vanuit Praag ook naar steden als Bratislava (december 2016) en Wenen (december 2017).

Winst, zonder subsidie

De lange afstandstreinen rijdt het bedrijf volledig op commerciële basis, zonder subsidie. En niet zonder succes. Het bedrijf behaalde in 2018 een winst van 4 miljoen euro, en vervoerde 10 miljoen reizigers. In 2019 verwacht de maatschappij 10 tot 15 procent meer reizigers te vervoeren.

Regionale treinen

Naast lange afstandstreinen verzorgt RegioJet ook regionale treinen in Slowaijke. Dat is op basis van een concessie. Ook heeft het bedrijf een concessie voor regionale treinen gewonnen in Tsjechië (regio Ústí nad Labem).

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eef Hartman
4 jaren geleden

> Vier van de twee treinen naar Wenen gaan straks doorrijden naar Budapest.

Daar lijkt me iets mis mee, hier was mogelijk het omgekeerde (2 van de 4) bedoeld.

Bert Sitters
4 jaren geleden

Hoe lang gaat deze RegioJet doen over Wenen -Boudapest? De RailJet van de Österreichische Bundesbahnen doet het in 2:37.