fbpx
Foto: Jeroen van Rijsbergen.

Reisverhalen: Per trein naar Kaunas, naar Teheran of toch naar Boedapest?

14 sep 2021 8:12

Ontspannen. Comfortabel. Maar ook avontuurlijk. En heel soms bijna gevaarlijk. Dat kunnen treinreizen zijn, blijkt uit de tientallen reisverslagen die Treinreiziger.nl kreeg toegestuurd naar aanleiding van een wedstrijd. Voor de jury de uitdaging: welk reisverhaal is het beste en verdient een Interrail pas?

Van gijzeling tot gemiste aansluiting

Absoluut spannend is de Trans Azië-reis van Jeroen van Rijsbergen. Hij reisde per trein helemaal naar de Iraanse hoofdstad Teheran. Een niet alledaagse reis, die bovendien avontuurlijker en gevaarlijker blijkt te zijn dan je vooraf zou verwachten. Want met een mijn die aan de rails is gebonden houd je ongetwijfeld vooraf geen rekening. Het zorgt ervoor dat een rijtuig uit de rails loopt, maar Van Rijsbergen vervolgt dapper zijn reis. Ook het vervolg is allerminst standaard, tot een gijzeling in een ferry aan toe. De jury is onder de indruk van zijn bijzondere reiservaring naar een niet-alledaagse bestemming.

De jury roemt ook de inzending van Jessica Westdijk, die recent het Nederlands elftal achterna reisde om in Boedapest de achtste finale van het EK voetbal live bij te wonen. Haar enthousiasme is aanstekelijk, vindt de jury. En dat ondanks de treinvertraging, gemiste aansluiting en een warme nacht in de nachttrein.

Henk Puts neemt ons mee terug naar 1973, met een heerlijk verhaal om bij weg te dromen met mooie herinneringen aan vroegere tijden. De jury roemt de schrijfstijl van Puts. Het leest zeer gemakkelijk en verdient daarom een eervolle vermelding.

Hoofdprijs

De hoofdprijs gaat echter naar David Dietzenbacher en Lotte Verheyen. Beiden krijgen een Interrail-ticket voor zeven dagen aangeboden. Verheyen neemt de lezer mee op ontdekkingstocht naar onder andere Wenen, Boedapest en de Oostenrijkse bergen. Heel iets anders dan de vliegreis naar Azië die eigenlijk op de planning stond. De jury roemt de enige Belgische kandidaat vanwege de vele praktische tips, iets wat Treinreiziger.nl nadrukkelijk tijdens de wedstrijd heeft gevraagd. 

Lees het reisverhaal: Niet vliegen, maar op Interrail door Europa. “Een adembenemend avontuur”

Dietzenbacher is volgens de jury echt een ervaren treinreiziger. Voor wie een originele reis wil maken, kan het reisverslag van Dietzenbacher goede inspiratie geven. Hij reist namelijk per trein naar Litouwen, een reis van 37 uur. Een lange reis, die volgens Dietzenbacher de moeite waard is. “Het was een bijzondere en diverse reis naar de poort van een land dat door toeristen nog nauwelijks is ontdekt; ten onrechte, want Kaunas was een prachtig stadje om te verblijven” vat de prijswinnaar samen. Maar ook wie dichterbij huis wil blijven kan Dietzenbachers ervaringen gebruiken want ook de treinen naar Praag en Warschau komen in het reisverslag aan bod.

De jury heeft in elk geval genoten van de ingezonden verhalen en hoopt meer ervaringen te mogen ontvangen. Wil je ook een reisverhaal delen? Stuur een e-mail naar reisverhalen@treinreiziger.nl.

Over de Jury:
De reisverhalen zijn beoordeeld door een driekoppige jury: Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl, Maurits Wever van metdetreinnaarhetbuitenland.nl en Karolien van Wijk, voormalig journalist van OV-Magazine.

Gerelateerde berichten

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Eekhout
2 jaren geleden

Verzamel al die boeiende verhalen in een boekje en brengt dat uit als “kerst-geschenk” voor onder de kerstboom, heerlijk om er bij weg te dromen. Het is nu september 2021 en de feestdagen, dat duurt maar amper drie maanden…

Frank
2 jaren geleden

Ik heb van al die verhalen genoten! Herinneringen aan mijn Interrail reis die ik als twintiger maakte naar Italië kwamen weer naar boven, het was een mooie belevenis. Dank jullie wel voor de verhalen!