fbpx

Reiziger naar Londen moet ook bij rechtstreekse trein overstappen

Vanaf december 2016 start Eurostar een directe treinverbinding Amsterdam – Londen. Reizigers opweg naar het Verenigd Koninkrijk moeten er echter rekening mee houden dat ze in Brussel de trein moeten verlaten. Dit vanwege veiligheidseisen die door Britse autoriteiten worden geëist. Van Londen naar Amsterdam kunnen treinreizigers in de toekomstige trein wel gewoon blijven zitten.

De Britse autoriteiten eisen controles voor iedereen die naar het land reist. Om die reden heeft Eurostar in Brussel, Parijs, Lille en Londen speciale terminals waar de nodige controles uitgevoerd kunnen worden. Alleen na die controles kan de reiziger naar het afgeschermde perron waarvandaan de Eurostar vertrekt.

Op stations als Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen is de infrastructuur niet aanwezig om de nodige controles uit te voeren. "Van Amsterdam naar Londen, gaan wij op dit moment uit van een overstap in Brussel, aangezien wij in Brussel in onze terminal over de nodige infrastructuur beschikken om deze verplichte controles uit te voeren" bevestigt woordvoerder Jasmien Roelens van Eurostar. 

Van Londen naar Amsterdam speelt het probleem niet. Voor vertrek in Londen kunnen alle controles worden uitgevoerd. Daarna kan de reiziger blijven zitten. De reistijd Londen – Amsterdam zal door het verdwijnen van de overstap in Brussel dan ook sneller worden. Nu zijn reizigers nog zo´n 4 uur en 40 minuten onderweg, vanaf december 2016 doet de rechtstreekse Eurostar er nog maar vier uur over. De Eurostar zal twee keer per dag van en naar Nederland gaan rijden. 

De procedure die in de toekomst waarschijnlijk zal gelden tussen Amsterdam en Londen werd dit voorjaar al toegepast bij de nieuwe verbinding Londen – Provence. Reizigers vanuit Frankrijk moesten toen in Lille de trein verlaten om de nodige controles te doorlopen om vervolgens door te kunnen reizen naar Londen.