fbpx

Reizigers Thalys slapen vanwege vertraging in trein

Ongeveer 400 reizigers met de hogesnelheidstrein Thalys hebben de nacht van zaterdag op zondag noodgedwongen in de trein in het station Brussel-Zuid moeten doorbrengen.

De betrokken trein was om 16:42u uit Keulen richting Brussel en Parijs vertrokken. De trein kwam echter door een persoonsaanrijding niet verder dan Bierbeek, een plaatsje tussen Luik en Brussel. "We hebben reizigers vervolgens per bus naar Brussel gebracht. De bedoeling was dat de gestrande reizigers vervolgens meekonden met een andere Thalys, die op station Brussel bleef wachten. Helaas duurde het langer voordat de bussen ter plaatsen waren" legt Thalys woordvoerder Patrica Baars uit. 

Doordat de bussen later dan verwacht in Brussel aankwamen, was het Franse deel van de hogesnelheidslijn vanwege een onderhoudsrooster inmiddels gesloten. Gevolg was dat zowel reizigers van de wachtende trein als de ongelukstrein niet verder konden en in de Thalys-trein moesten blijven slapen.

Volgens Baars hadden de meeste reizigers begrip voor de situatie. Reizigers konden in twee treinstellen een plekje zoeken. Sommige sliepen op een stoel, anderen verkozen de grond. "In de hotels in Brussel waren er onvoldoende plaatsen om alle reizigers onder te kunnen brengen. Daarom hebben reizigers de nacht in de trein moeten doorbrengen. We hebben dekens uitgedeeld en eten en drinken. Ongeveer driekwart van de mensen heeft daar overigens gewoon kunnen slapen. Die hebben we moeten wakker maken voordat de trein vertrok" vertelt Baars, die ook zelf ter plaatse was.

Zondagmorgen rond kwart voor zes kon de Thalys alsnog uit Brussel vertrekken. Omstreeks kwart over zeven bereikte de reizigers alsnog Parijs. Getroffen reizigers krijgen hun reiskosten 100 procent vergoed. Meer dan dat zit er niet in. "We vinden de situatie ook heel erg vervelend, maar we konden er niets aan doen. Het is overmacht. In dit soort situaties is het beleid om 100 procent van de reiskosten terug te betalen. Meer dan dat kunnen wij niet doen."