fbpx

Rijdend personeel NS willen ander beleid bij zelfdoding

Conducteurs en machinisten van de Nederlandse Spoorwegen willen af van de verplichting om uit te stappen als iemand probeert zelfmoord te plegen op het spoor. Eenvandaag meldt donderdag dat 86 procent van de conducteurs en machinisten deze afweging zelf wil maken.

Het TV programma hield in samenwerking met de spoorvakbonden VVMC en FNV Spoor een enquete onder 450 personeelsleden. De richtlijnen van de NS schrijven voor dat een conducteur, en als deze niet aanwezig is de machinist, dient uit te stappen bij een zelfmoordpoging om eerste hulp te verlenen. Bij een succesvolle zelfdoding worden ze geacht het lichaam te bedekken.

Bereid
Zo´n 54 procent van de conducteurs en machinisten vinden dat de hulpdiensten in eerste instantie zich over de zelfmoordpogingen moeten ontfermen. Het meeste treinpersoneel zegt best bereid te zijn te helpen, maar alleen als dat nog zin heeft. Als het duidelijk is dat het te laat is voor hulpverlening willen de meeste NS-werknemers zich niet aan zo´n heftige ervaring blootstellen.

Veertien keer
Henk Bosch, een conducteur die maar liefst veertien keer een zelfdoding op het spoor meemaakte, komt donderdag in Eenvandaag aan het woord. "Ik zal het er de rest van mijn leven mee moeten doen dat ik vier uur per nacht slaap en constant overal lichaamsdelen ruik en zie liggen."

Niet voorbereid
Ongeveer twee derde van het personeel zegt niet goed voorbereid te zijn op een situatie met zelfdoding. Zowel praktisch als psychisch. Zo hebben veel machinisten geen EHBO cursus gevolgd, en voor personeel dat dit wel heeft blijft de situatie heftig. NS zegt in een reactie het beleid kritisch tegen het licht te zullen houden.

sitestat

sitestat

(c) Novum / Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *