fbpx

Rocov: strippenkaart moet langer blijven in Oost-Nederland

08 jul 2010 21:04

Er zijn nog teveel knelpunten om de strippenkaart voor het reizen per bus in Overijssel al op 21 oktober 2010 af te schaffen. Het Rocov Overijssel, dat de reizigers vertegenwoordigt bij het bestuur van de provincie Overijssel, staat positief tegenover de OV-chipkaart, maar wil dat met de afschaffing van de strippenkaart wordt gewacht tot deze knelpunten zijn opgelost.

Als het aan de regionale overheden ligt is de strippenkaart per 21 oktober verleden tijd in Flevoland, Gelderland en Overijssel. Ook in Friesland zou de strippenkaart per 21 oktober verdwijnen. Het Rocov Overijssel ziet echter elf knelpunten om de strippenkaart vooralsnog niet af te schaffen.

Dalurenkorting
Zo functioneert de dalurenkorting van 20% niet goed en loopt de reiziger de kans zelfs meer dan normaal te betalen. Ook is er twijfel of alles goed gaat bij de overgang van de concessie Midden-Overijssel (Zwolle, Deventer, Ommen, Hardenberg) van Connexxion naar Syntus.

Trein
Omdat per 21 oktober de bedoeling is om in geheel oost Nederland de strippenkaart af te schaffen, moet de OV-chipkaart ook bruikbaar zijn op de regionale treinen van Syntus. Zo stelt het Rocov. Dat is echter nog niet het geval. De houders van sterabonnementen kunnen eveneens nog niet met de OV-chipkaart reizen.

Drenthe
Het is verder niet zeker dat al op 21 oktober ook naar/van Drenthe met de OV-chipkaart kan worden gereisd. Het Rocov maakt zich zorgen of er wel voldoende chipkaarten in omloop zijn bij reizigers, die nu met strippenkaarten of gemakskaartjes reizen. Er is geen regeling getroffen, ook geen tijdelijke, voor reizigers met een functiebeperking, zodat zij vanaf 21 oktober niet zomaar meer op de bus kunnen stappen. Voor de landelijke dagkaart uit het tijdperk van de strippenkaart is er nog geen vervanger, ook geen regionale.

Niet haalbaar
Het Rocov Overijssel denkt dat veel knelpunten binnen een redelijke termijn zouden kunnen worden opgelost, maar ziet de datum van 21 oktober als onhaalbaar.  Ze adviseert om te wachten tot maart 2011.