fbpx

Roger van Boxtel tijdelijk president-directeur bij NS

Roger van Boxtel (61) wordt per 1 augustus benoemd tot president-directeur van NS. Hij zal voor de periode van 1 jaar NS aansturen. Hij volgt daarmee de in opspraak geraakte Timo Huges op. Begin 2016 zal de Raad van Commissarissen het proces starten voor de definitieve invulling van de CEO-positie.

Roger van Boxtel heeft een brede ervaring in het bedrijfsleven en het publieke domein. Tot voor kort was hij voorzitter van de Raad van Bestuur bij Menzis en is voor D66 actief geweest in de politiek. De Raad van Bestuur van NS bestaat door de benoeming van Roger van Boxtel als voorzitter weer uit twee personen. Na het vertrek van Timo Huges fungeerde CFO Engelhardt Robbe tevens als waarnemend CEO.

Op nadrukkelijk verzoek van de heer Van Boxtel zelf is met hem alleen het voor de functie gebruikelijke vaste jaarsalaris afgesproken, van een variabele beloning zal geen sprake zijn. Van Boxtel heeft er zelf voor gekozen om zijn nieuwe functie bij de NS tijdelijk te bekleden.

Voormalig topman Huges vertrok in juni bij NS, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Volgens Huges is hij echter niet vrijwillig vertrokken, terwijl RvC niet direct hem ontsloeg op staande voet. De RvC had het vertrouwen in Huges opgezegd nadat in het onderzoek naar de aanbesteding voor openbaar vervoer in Limburg onregelmatigheden waren opgedoken. Huges kreeg geen geld mee bij zijn vertrek. De kans is echter wel aanwezig dat hij via de rechter alsnog geld krijgt.

Rover is positief over de benoeming van Roger van Boxtel tot interim-president-directeur van NS. "Het is voor het functioneren van het bedrijf belangrijk dat snel wordt voorzien in de door het vertrek van Timo Huges ontstane vacature, gezien het grote maatschappelijke belang van NS. Rover wenst de heer Van Boxtel succes in deze functie en ziet uit naar een plezierige samenwerking" zegt de vereniging in een verklaring.

Ook de Maatschappij Voor Beter OV is verheugd over de benoeming van Roger van Boxtel tot tijdelijk president-directeur van de NS. Voorzitter Rikus Spithorst: “Soms is het goed om eerst een puinruimer aan het werk te zetten, waarna de nieuwe CEO weer aan de toekomst kan bouwen. Zoals Karel Noordzij eerder orde op zaken stelde binnen de NS en André Testa dat ooit bij het GVB deed.”