fbpx

Schoonmakers kondigen controversiële acties aan

18 mrt 2010 15:14

tag

(Novum) – Stakende schoonmakers gaan de komende dagen ´controversiële acties´ houden. Ze zijn boos dat nog steeds geen cao-akkoord is bereikt, zegt FNV-bestuurder Ron Meyer.

Om wat voor acties het gaat, wil hij niet zeggen. Dat moet de komende dagen blijken. FNV Bondgenoten hervatte woensdagmiddag de gesprekken met werkgeversorganisatie OSB over een nieuwe cao. Dezelfde dag nog hebben de werkgevers de onderhandelingen volgens Meyer opgeschort.

Hij noemt dat ´teleurstellend´, maar zegt het ook te begrijpen. "Als ze toezeggen het salaris verder te verhogen, moet het geld daarvoor ergens vandaan komen. Het komt er dan waarschijnlijk op neer dat een schoonmaker in dezelfde tijd veel meer werk moet verzetten." Daarom moeten de opdrachtgevers, zoals Schiphol en NS, volgens hem over de brug komen.

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) zegt dat de opdrachtgevers voor een negatieve prijsspiraal hebben gezorgd. De vakbonden zouden begrip hebben voor de situatie. Ook hebben ze volgens de organisatie de ambitie uitgesproken om samen op te trekken in de dialoog met de opdrachtgevers. De schoonmaakbedrijven noemen dat ´zeer bemoedigend´.

De schoonmakers voeren al vijf maanden actie voor meer loonsverhoging en een reiskostenvergoeding. Bij Schiphol wordt gestaakt en bij het Centraal Station in Utrecht wordt sinds dinsdagmiddag een zitactie gehouden. Vijftig schoonmakers hebben de woensdagnacht op het station doorgebracht. Donderdag zijn er ongeveer honderd luidruchtige actievoerders aanwezig.