fbpx

Schultz: treinchaos Utrecht viel mee

25 jun 2012 15:21

De blikseminslag op station Utrecht Centraal vorige week maandag zou enkele jaren geleden nog het treinverkeer in de complete Randstad hebben ontregeld. Dat schrijft althans demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds twee jaar wordt op het isoleren van de storing om te zorgen dat het landelijke treinverkeer zo min mogelijk last heeft van de gevolgen. Volgens Schultz is dat vorige week gelukt, omdat de rest van Nederland bereikbaar was per trein, al was het met vertraging en via een omweg. De storing kon verder relatief snel worden gelokaliseerd doordat Prorail een nieuw storingsmeldingssysteem gebruikt, meldt de minister.

In haar brief wijst Schultz op de invoering van nieuwe, gesplitste beveiligingsinstallaties. Wanneer daarbij één beveiligingsinstallatie uitvalt, worden slechts één of enkele sporen onbruikbaar. Het nieuwe systeem wordt bij wijze van proef al op delen van station Utrecht Centraal gebruikt, maar nog niet aan de noordzijde van het station, waar maandag de bliksem insloeg.

De bliksem sloeg om 07.51 uur in, om 09.49 uur was de storing verholpen en om 15.33 uur reden alle treinen weer. Het opstarten ging wel sneller dan tijdens de problemen met het winterweer vorig jaar.Het afhandelen van storingen lijkt dus beter te gaan, maar het gaat nog niet goed genoeg. Vooral op de communicatie met reizigers heeft Schultz nog wel iets aan te merken.

Schultz schrijft in haar brief dat het incident ´andermaal laat zien dat de grenzen van het Nederlandse spoorsysteem bereikt zijn, waardoor het systeem kwetsbaar is voor verstoringen´.