fbpx
TGV

Staking bij SNCF: Ook hinder bij Thalys en Eurostar

Slechts één op de tien Franse hogesnelheidstreinen (TGV) rijdt donderdag in Frankrijk als gevolg van een naar verwachting massale staking. Ook na donderdag zal de staking naar verwachting aanhouden. De nationale spoorwegmaatschappij SNCF voorziet dat ook 90 procent van de regionale treinen uitvalt en het internationale treinverkeer zal lijden onder de protestacties.

Thalys en Eurostar

Zo zijn er al een aanzienlijk aantal Eurostar-treinen geschrapt. Ook één Eurostar van Londen naar Amsterdam wordt geschrapt. Vanuit Brussel vervallen er twee treinen naar Londen. De meeste hinder verwacht Eurostar tussen Londen en Parijs. Tussen deze twee plaatsen worden in totaal 15 ritten opgeheven.

Ook Thalys verwacht grote hinder. Het spoorbedrijf raadt reizigers die 5 of 6 december naar Parijs willen aan hun reis uit te stellen. “Als gevolg van sociale spanningen in Frankrijk bestaat er een reële kans dat het treinverkeer vanaf donderdag 5 december 2019 zwaar verstoord zal zijn”, meldt Thalys. De vervoerder denkt dat twee op de drie treinen zullen rijden. Vooral tussen Brussel en Parijs worden er ritten geschrapt. Naar Amsterdam wordt één rit geschrapt. Reizigers kunnen ongeacht tariefvoorwaarden hun reis annuleren of uitstellen.

Ook ander openbaar vervoer plat

De stakingsacties zijn gericht tegen de plannen van de regering om het pensioenstelsel te hervormen en te stroomlijnen. Het is niet duidelijk hoelang de stakingen duren en wie er allemaal het werk neerleggen. Tal van scholen zijn donderdag en vrijdag gesloten en luchtvaartmaatschappijen hebben een aantal vluchten geschrapt.

Aangenomen wordt dat in en rond Parijs weinig openbaar vervoer normaal functioneert. Maar in de hoofdstad zijn wel betogingen gepland. De onvrede over de regeringsplannen is groot, maar het ligt nog steeds niet vast wat de regering precies wil doen.

Weinig draagvlak

Volgens opiniepeilers is driekwart van de ondervraagden het ermee eens dat het pensioenstelsel wordt hervormd. Minder dan de helft staat achter de protestacties van donderdag. De datum is niet toevallig. De actievoerders herinneren zo aan 5 december 1995, toen bijna een miljoen Fransen de straat op gingen om tegen onder meer de pensioenhervormingen van toenmalig premier Alain Juppé te demonstreren. De staking trof niet alleen het vervoer, maar verlamde het hele land en Juppé trok zijn plan in.

Franse pensioenstelsel

In het Franse pensioenstelsel subsidieert de staat meer dan veertig pensioenfondsen van verscheidene beroepsgroepen die allemaal verschillend zijn georganiseerd. President Emmanuel Macron en premier Edouard Philippe willen, net als wat hun voorgangers vergeefs probeerden, het ingewikkelde en voor veel pensioengerechtigden erg gulle stelsel stroomlijnen en hervormen.

Er moet geleidelijk aan één pensioenstelsel komen. Velen vrezen dat voorrechten en de soms erg lage pensioengerechtigde leeftijd gaan verdwijnen en dat ze straks langer moeten werken voor minder pensioen. Sommige beroepsgroepen vrezen dat hun pensioenpot wordt geplunderd ten gunste van groepen die minder gespaard hebben.

Bron: ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tim
4 jaren geleden

Ach ja, Frankrijk.

Hans
4 jaren geleden

Altijd triest dat mensen die er part noch deel aan hebben door worden getroffen. Reis annuleren en uitstellen, hotel annuleren kan je ook vaak niet zomaar.

Gilbert
4 jaren geleden

En bijna nooit klachten van reizigers in de Franse tv-journaals.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Gilbert

Bij ons waren er genoeg Frambozen die klagen.

IQQUH
4 jaren geleden

Voorlopig dus gen treinvakanties meer naar c.q. in Frankrijk meer plannen dus…
@Gilbert, nogal wiedes, dat heet censuur. De klachten worden er ongetwijfeld door vakbondstypes en/of sympathisanten uit de media geweerd…