fbpx

Staking openbaar vervoer? Lees wanneer je geld kunt terugkrijgen

Opnieuw dreigen bussen en treinen door stakingen niet overal te rijden. Dinsdag zijn er stakingen aangekondigd voor de regio’s Utrecht, Arnhem / Nijmegen, Twente en Groningen. Gedupeerde reizigers hebben onder voorwaarden ook recht op compensatie.

Check Stopdestaking.nl

Met name reizigers met een abonnement maken kans om aanspraak te maken op compensatie. In de Algemene Voorwaarden voor het stads- en streekvervoer is dat geregeld. Daarin staat het volgende:

“In geval van een rechtmatige algehele staking van langer dan een dag waardoor u niet kon reizen, zal de vervoerder naar redelijkheid en billijkheid op uw verzoek overgaan tot restitutie van uw vooruitbetaalde reissommen naar rato van de duur van de staking. De vergoeding van vooruit betaalde reissommen wordt alleen gegeven voor het vervoer dat door de staking niet mogelijk is. De vervoerder kan hiervoor redelijke administratiekosten in rekening brengen” Algemene Voorwaarden, artikel 7.2.

Het komt er op neer wie een abonnement heeft, en op 30 april én 1 mei door de staking niet heeft kunnen maken recht heeft op compensatie. Vervoerders communiceren dat niet actief op hun website. “Reizigers worden beslist niet voldoende geïnformeerd” vindt woordvoerder Sanne van Galen van reizigersvereniging Rover. Alleen als reizigers om informatie vragen, worden ze op de mogelijkheden gewezen. Voor Treinreiziger.nl reden om reizigers te informeren via de speciale website stopdestaking.nl. Connexxion woordvoerder Gjalt Rameijer wijst erop dat op de homepage een link vindbaar is naar de voorwaarden en het restitutieformulier. “We wijzen onze reizigers altijd op de algemene voorwaarden Stads – en Streekvervoer. Daarin zijn alle rechten en verplichtingen opgenomen” zegt Rameijer.

Ook dinsdag recht op restitutie.

Volgens de Connexxion woordvoerder kunnen reizigers die dinsdag opnieuw gedupeerd worden ook aanspraak maken op compensatie, ook al duurt die specifieke staking niet langer dan één dag. “Je zou kunnen zeggen dat het gaat om één staking die meerdere dagen duurt en waarvan dinsdag ook deel uitmaakt, ook al zit er  een week tussen. Het gaat immers om hetzelfde doel” reageert hij. Ook Rover vindt dat. Abonnementshouders die geld terug willen, moeten dat zelf aanvragen. Reizigers komen alleen in aanmerking voor restitutie als ze door de staking niet hebben kunnen reizen. Kosten voor vervangend vervoer worden niet vergoed.

Administratiekosten

Volgens de Algemene Voorwaarden kunnen vervoerders administratiekosten in rekening brengen voor de terugbetaling. Hoeveel er in rekening wordt gebracht kan per vervoerder, en zelfs per regio verschillen. Connexxion zegt een week na de eerste stakingsdag bijvoorbeeld nog geen helderheid te kunnen geven. “Wij hebben diverse opdrachtgevers die daarover met ons verschillende afspraken hebben gemaakt” legt hij uit. Vervoerder EBS zegt geen administratiekosten in rekening te brengen. “Wij zullen conform de algemene voorwaarden reizigers die daarom vragen compenseren. In de regel doen we dat met een dagkaart, tenzij reizigers om specifieke redenen een financiële vergoeding  vragen” reageert Jasper Vermeer van EBS. Rover is daar blij mee, de organisatie vind het niet redelijk om administratiekosten bij reizigers in rekening te brengen. Arriva en Keolis geeft tegenover Treinreiziger.nl aan ook geen administratiekosten te rekenen.

Zo vraag je geld terug

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sid
6 jaren geleden

Bij het formulier van Connexxion wordt er bij de reden van de restitutie-aanvraag alleen gerept over problemen met oplaadautomaten, beëindiging van het abonnement, saldo afgeschreven terwijl op abonnement is gereisd. Er wordt geen optie gegeven over de stakingen. Daarnaast kan er een overzicht van de reishistorie toegevoegd worden. Is dat aan te raden?
Hoe kan ik deze restitutie tot een goed einde brengen?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Sid

Ik zou kiezen voor “Overig”. Reishistorie zou je kunnen toevoegen om aan te tonen dat je niet hebt kunnen reizen. Mocht de claim worden afgewezen, dan kun je met ons contact opnemen.

Mw. Jannie Paulusma
6 jaren geleden

Graag wil ik weten of er gestaakt wordt 8 mei Ik had gepland met mijn Kruidvat kaartje En of ik deze ook vergoed kan krijgen.

Redacteur
Erwin Wessels
6 jaren geleden
Antwoord aan  Mw. Jannie Paulusma

Zoals het er nu naar uitziet (zie meest recente berichtgeving op Treinreiziger.nl), wordt er morgen niet gestaakt bij het treinvervoer. De enigste twijfels die er zijn betreffen het traject Zutphen – Oldenzaal v.v. Mogelijk rijden daar minder treinen.

Bussen rijden niet in de genoemde regio’s, maar daarvoor is het Kruidvat kaartje niet geldig.

Net zoals ‘geld terug bij vertraging’ niet geldt voor actiekaartjes, acht ik de kans heel klein dat je bij een staking de kosten van het Kruidvat kaartje vergoed zult krijgen. Daarnaast: je kunt dat kaartje gewoon nog gebruiken op een andere dag (wel uiterlijk komende zondag uiteraard).

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Mw. Jannie Paulusma

Nee, u kunt met Kruidvat treinkaartje geen geld terug krijgen, en u kunt overal reizen. Als u evrtraging heeft, kunt u wel gebruik maken van de regeling Geld terug bij Vertraging.

Rene Peters
5 jaren geleden

Hallo, nu met de aankondiging van een langere periode van staking, weet ik niet of ik mijn AH dagkaartje optimaal kan gebruiken. Deze is tot uiterlijk zondag 1 juli geldig.
Je zou dus kunnen stellen dat hierover restitutie op moet kunnen komen. Met een dagkaart moet je ook regionaal met de trein kunnen reizen. Dat is dus niet het geval.

Herman Brood
6 jaren geleden

stakingen horen niet bij Nederland. Frankrijk is het land van luieriken en staken tot je je zin krijgt met ontzettend onredelijke voorwaarden. De buschauffeurs zouden op een andere manier moeten proberen de onderhandelaars over te halen!

Ruud
6 jaren geleden

Belachelijk weer er zijn andere manieren

Maria
6 jaren geleden

Ik begrijp de chauffeurs maar laaten ze overgaan tot publieksvriendelijke acties. Wel rijden maar niet laten betalen. Daarmee dupeer je de reiziger niet maar wel de werkgever die dan wel onkosten maakt maar geen inkomen genereert.

Uncas
6 jaren geleden

Ik begrijp jullie standpunt maar ik vind het schandalig dat de reizijger die van openbaar vervoer afhankelijk is om naar hun werk te kunnen gaan daar de dupe van is .Het openbaar is al zo duur .Ik heb er geen woorden voor een trieste zaak weer hier in nederland

Anoniem
6 jaren geleden

Schieten zulke chauffeurs net zolang dat hun ingewanden op Antarctica smelten

Suzanne
5 jaren geleden

Ik heb het bedrag wat ik kwijt was met de trein heen (€5,90) terug gevraagd aan EBS. mijn verbazing was groot toen ze daarover 10% administratiekosten hadden berekend en ik €5,39 terug kreeg. En dan lees ik hier op de website dat EBS geen kosten in rekening brengt. Ik heb een bus jaarabonnement en weet volgende keer wat ik moet doen hiervoor!

Nvt
5 jaren geleden

Waar kan ik.me kaartje op datum laten vergoeden
Die ik door jullie staking nu niet kan gebruiken

J
5 jaren geleden

Waar kan ik me op datum gekochte kaart verhalen
Door dat de bussen staken kan ik niet met dit ticket reizen na mijn bestemming

Henk smits
5 jaren geleden

Het is niet leuk dat er gestaakt wordt maar ook wel weer logisch want ze staken voor een betere loon en werk omstandigheden.
Helaas doen de meeste mensen bij andere bedrijven dit niet maar wel klagen over geen loonsverhoging maar als je gaat staken geef je een signaal af naar de werkgever want alleen op deze manier gaat de werkgever overstag dus ik zeg met zijn allen staken

Diënne
5 jaren geleden
Antwoord aan  Henk smits

Die telefoon nummer van die werkgever zou ik wel willen. Want ze willen ook echt niks voor je doen. Morgen twee examens ik kan er niet komen en daarna niet naar huis. Ze willen je taxi niet vergoeden niks. Ze laten mij opgesloten zitten in het dorp en kan geen kant op. Retourtje taxi is zo €200 als het niet meer is. Had even een paar weken gewacht met staken zodat je niemand zijn of haar diploma in de weg kan zitten want dat vind ik zuur en egoïstisch het draaait allemaal om een beetje extra geld en plaspauze en daarvoor moet ik als student boeten? Geen diploma Hallen? Of mn spaarrekening leeg trekken voor de taxi. Diegene die dit verzonnen heeeft denkt ook alleen maar aan zich zelf. Een paar weken later en niks aan de hand. Maar ik ga me niet scheel betalen aan een fucking taxi. Het word tijd dat er mensen zijn die nadenken! Want de scholen zijn nog niet afgelopen. Als student word je gewoon gedumpt in zulke situaties en daar ben ik volledig klaar mee

Sem
5 jaren geleden

Hoe zit het met de RET? Waar kan ik daar een verzoek indienen?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Sem

Ik heb dat niet nagevraagd, maar gewoon even contactformulier van de RET invullen. Ik weet niet hoe de RET ermee om gaat, er zijn lijnen waar de gevolgen erg merkbaar zijn, maar ook lijnen waar de hinder meevalt.

Jenny
5 jaren geleden

Ga zaterdag en zondag vanuit Groningen naar Amsterdam met de trein. Nu ligt Zwolle eruit en wordt men met bussen van Meppel naar Kampen-Zuid v.v.vervoerd. Heb ik dan ook last van de staking van de buschauffeurs die op dit traject rijden?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jenny

Nee, NS bussen rijden gewoon.

Emmy
5 jaren geleden

Vandaag reis ik nnaar het Brabantse en moet ik een gedeelte van de reis vanuit Eindhoven naar Sint-Oedenrode afleggen. Per bus. Maar …. er rijdt geen bus. Dus ben ik genoodzaakt heen en terug met een taxi te reizen, wat meer dan 200 euro kost. Hoe kan ik deze kosten terugkrijgen?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Emmy

Helaas kun je die kosten niet verhalen. Wellicht is fietsen een optie? Overigens lijkt 200 euro voor genoemde taxirit mij niet echt reëel, taxi’s zijn duur, maar zover mij bekend niet zo duur.

Marlie
5 jaren geleden

Wij hebben voor 28 mei 2 treinkaartjes gekocht voor de libelleweek. Weet iemand of we de kosten van ov terug kunnen krijgen? Lees alleen maar over abonnementen

HENRY JANSSEN
5 jaren geleden

Wij hebben 2 enkele reizen tickets gekocht voor 28/05/2019 van ZUTPHEN naar SCHIPHOL AIRPORT maar helaas kunnen wij daar geen gebruik van maken door de staking.