fbpx

Station Haarlem krijgt grootste fietsenstalling van Europa

13 dec 2010 19:03

Wethouder Rob van Doorn en ProRail regiodirecteur Cees de Vries hebben maandag een nieuwe fietsenstalling onder het voorplein van het treinstation van Haarlem geopend. Reizigers kunnen vanaf vandaag gebruik maken van 4000 fietsplaatsen. Wanneer de werkzaamheden volgend jaar zijn afgerond telt de stalling 5050 plaatsen en is daarmee de grootste fietsenstalling van Europa. De stalling is gratis en wordt bemand.

In de komende maanden werkt ProRail nog aan de ondergrondse doorgang tussen de stalling en het station en aan de afwerking van de fietskelder. Dan zal tevens het gerenoveerde fietscarré, de betaalde stalling onder het station, in gebruik genomen worden. In een later stadium bouwt ProRail ook een fietsgevel aan het Kennemerplein. Daarmee komt het totaal aantal fietsplekken op bijna 8.000.

Ruimte voor de fiets
ProRail werkt sinds 1999 aan de verbetering van fietsenstallingen bij treinstations. In totaal heeft ProRail binnen het programma Ruimte voor de Fiets 250.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd. Het gaat om 125.000 nieuwe stallingsplekken en 125.000 fietsplaatsen die zijn gemoderniseerd. Tot 2012 komen er nog eens 50.000 nieuwe plaatsen bij en gaat de spoorbeheerder door met het opknappen bestaande stallingen.