fbpx

T-Mobile mag YouTube blokkeren in trein

30 dec 2013 12:10

T-Mobile mag streamingdiensten zoals YouTube en Netflix blokkeren op het gratis wifi-netwerk in de trein. Zonder deze beperking zouden dergelijke diensten namelijk voor te veel verkeer op het netwerk zorgen. Dat oordeelde toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) maandag na onderzoek.

ACM stelt als voorwaarde dat T-Mobile geen onderscheid mag maken tussen diensten, en zijn klanten bovendien goed informeert. Gelijke diensten moeten dezelfde behandeling krijgen. Dat betekent dat niet alleen YouTube en Netflix geblokkeerd moeten worden, maar ook andere videodiensten, waaronder Dailymotion en Vine.

In Nederland is het eigenlijk niet toegestaan diensten te blokkeren. ACM maakt een uitzondering voor het gratis wifi in de trein omdat, zo legt de toezichthouder uit, "de internetverbinding in de trein een beperkte capaciteit heeft". Het kijken van online video´s zorgt voor minder capaciteit en daar hebben andere klanten last van.

Het internet in de trein is, naarmate de trein drukker wordt, al snel langzaam. Daar wordt steeds meer over geklaagd door reizigers.