fbpx
Foto: Archief / Deutsche Bahn

Tata Steel maakt rails voor trein naar Mekka

08 aug 2013 13:43

Staalreus Tata Steel heeft een grote opdracht binnengesleept voor het leveren van de rails voor een hogesnelheidslijn tussen de Saudische steden Mekka en Medina. Dat heeft de eigenaar van onder meer de vroegere Hoogovens in IJmuiden donderdag bekendgemaakt.

Tussen de twee voor moslims heilige steden wordt een spoorlijn van meer dan 400 kilometer aangelegd, dwars door de woestijn. Hiervoor zal Tata in zijn fabriek bij het Britse Scunthorpe in totaal 60.000 ton staal vervaardigen. Dat wordt vervolgens in Noord-Frankrijk tot raildelen met een lengte van 25 meter gesmeed.

Het is de bedoeling dat de spoorlijn eind 2014 of begin 2015 in gebruik kan worden genomen. Dan zullen er naar verwachting 160.000 mensen, voornamelijk pelgrims, per dag met een snelheid van 320 kilometer per uur vervoerd worden. Behalve in Mekka en Medina zal de lijn ook haltes krijgen in de havenstad Jeddah en in de nog in aanbouw zijnde plaats Koning Abdullahstad.

Het hele hogesnelheidstreinproject, dat in 2009 al van start ging, kost de Arabieren meer dan 12 miljard euro. De Spaanse fabrikanten Copasa, Imathia en OHL zijn verantwoordelijk voor de aanleg van het spoor.

In Saudi-Arabië wordt momenteel veel in infrastructuur geïnvesteerd. Onlangs meldde de Nederlandse aannemer Strukton mee te gaan bouwen aan drie volledig geautomatiseerde en onbemande metrolijnen in de hoofdstad Riyadh. Ingenieurs van het Nederlandse Royal HaskoningDHV haalden onlangs een order binnen voor het ontwerpen van het eerste openbaarvervoersysteem van het oostelijk gelegen Dammam.

(c) ANP