Trein naar Barcelona (1x overstappen in 11 uur en 17 minuten)

Wil je per trein naar Barcelona? Dat kan. En met slechts één overstap. Het is wel een lange rit vanuit Nederland. Treinkaartjes kun je kopen vanaf € 94,50 al zul je in veel gevallen meer betalen.

De treinreis naar Barcelona (via Parijs)

De snelste manier om per trein naar Barcelona te reizen is om eerst de Thalys te nemen. De Thalys brengt je van Amsterdam, Schiphol en Rotterdam rechtstreeks naar Parijs. Vanaf Amsterdam duurt de reis ongeveer 3 uur en een kwartier, vanaf Rotterdam iets meer dan 2,5 uur. In Parijs kom je aan op station Gare du Nord.

De trein naar Barcelona vertrekt echter 2 tot 4x per dag vanaf station Gare de Lyon. Daarom maak je een transfer per RER-lijn D. Deze transfer is niet bij je treinticket naar Barcelona inbegrepen, maar kun je in de Thalys kopen in het barrijtuig. Dat bespaart weer tijd. Natuurlijk kun je het ook kopen bij een kaartautomaat op station Gare du Nord.

De Thalys naar Parijs

De RER-lijn brengt je in 8 minuten van Gare du Nord naar Gare de Lyon. Toch adviseren we een transfertijd van ongeveer 60 minuten te hanteren. Dan heb je voldoende tijd om op beide stations de route te vinden en eventueel een ticket te kopen. Tijden van de RER-lijn, een soort snelmetro, vind je op www.ratp.info.

In Gare de Lyon vertrekt 2 tot 4 x per dag de trein naar Barcelona. Dit betreft een TGV.  De TGV doet er ongeveer 6,5 uur over. Onderweg stopt de trein onder andere te Valence TGV, Nimes, Montpellier en Narbonne. Het laatste station in Frankrijk is Perpignan. Daarna passeert de trein op hoge snelheid de Spaanse grens. In Spanje stopt de TGV te Figures Vilafant en Girona. In Barcelona eindigt de trein te Barcelona Sants, het hoofdstation van Barcelona.

Alternatief: per trein naar Barcelona via Brussel

Heb je er een hekel aan om te reizen via Parijs? Dat is goed te begrijpen. Het zoeken naar de routes op de grote stations van Parijs kan als stressvol ervaren worden. Een aantrekkelijke optie is om via Brussel per trein naar Barcelona te reizen.

In dat geval neem je eerst de trein naar Brussel. Dat kan de Thalys (snelst) zijn of de Intercity Brussel (mogelijk voordeliger). In Brussel Zuid kun je eenvoudig overstappen op de TGV naar Zuid-Frankrijk. Er vertrekken er meerdere per dag. Deze stoppen onder andere te Lyon Part-Dieu en Valence TGV. Lyon is ook het startpunt van de AVE, de Spaanse hogesnelheidstrein. De AVE rijdt 1 x per dag vanuit Lyon naar Barcelona. Reistijd: ongeveer 5 uur. Soms zijn er ook verbindingen met overstap in Valence TGV in plaats van Lyon Part Dieu, ook dat station is heel overzichtelijk.

Treintickets naar Barcelona

NS International is – in elk geval tijdelijk – gestopt met het verkopen van treintickets naar Barcelona. Zodra NS van de Franse (SNCF) of Spaanse spoorwegen (RENFE) de mogelijkheid krijgt om e-tickets te verkopen, is het de bedoeling dat de verkoop weer gestart wordt.

Op dit moment kun je al wel eenvoudig een ticket kopen via Trainline of via oui.sncf, de website van de Franse spoorwegen. Tickets zijn volgens Trainline verkrijgbaar vanaf € 64,50. Maar wij hebben voor die prijs nog nooit een treinticket naar Barcelona kunnen kopen. De goedkoopste tickets kosten normaal gesproken € 94. En dat kan behoorlijk oplopen tot enkele honderden euro’s bij een lastminute. Zoals genoemd komt het metrokaartje in Parijs er nog bij, dit kost ongeveer € 1,90.

Met Interrail naar Barcelona

Soms kan het voordelig zijn om met Interrail naar Barcelona te reizen. Met Interrail krijg je vier of meer reisdagen (binnen een of twee maanden) om kriskras per trein door Europa te kunnen reizen. Voor hogesnelheidstreinen moet je echter bijbetalen. Het goedkoopst is om via Brussel te reizen. Brussel is per intercity zonder toeslag bereikbaar. Voor de TGV Brussel – Zuid-Frankrijk moet je ongeveer € 20 bijbetalen. En voor de AVE/TGV vanuit Lyon/Valence moet je ongeveer € 19 bijbetalen om in Barcelona te komen. Let wel: het aantal plekken voor Interrailers is beperkt, dus tijdig reserveren is nog steeds wenselijk.

Bij een enkeltje naar Barcelona betaal je dus ongeveer € 40 aan toeslagen. Als je via Parijs reist, is dat meer. Dan betaal je € 30 bij voor de Thalys en nog eens 34 euro voor de TGV. (Vanuit Parijs is de toeslag hoger dan vanuit Lyon of Valence.)

Nachttrein naar Barcelona

De Elipsos nachttrein vanuit Parijs naar Barcelona rijdt niet meer, wel zijn er plannen van de ÖBB en SBB om een nachttrein vanuit Zürich naar Barcelona te laten rijden. Deze nachttrein wordt voorzien eind 2024. Het kan dan dus ook een overweging zijn om overdag naar Zwitserland te reizen, en in de nacht naar Barcelona. Een voordeel is dat je een deel van de reistijd kunt slapen, maar de reistijd naar deze populaire Spaanse stad zal lang blijven.

Internationale treinen naar Barcelona (vanuit Frankrijk)

Normaal gesproken is dit het aanbod van internationale treinen naar Barcelona. Door COVID-19 zijn er echter een aantal treinen geschrapt:

  • 2 tot 4 x per dag Parijs – Barcelona (TGV)
  • 1 x per dag Marseille – Barcelona – Madrid (AVE)
  • 1 x per dag Toulouse – Barcelona (TGV)
  • 1 x per dag Lyon – Barcelona (TGV / AVE)

Trein naar Spanje en Frankrijk: nieuws & bestemmingen

This post was last modified on 25 december 2020 12:53

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

3 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

7 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

1 week terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug