fbpx

Trein naar Milaan: treintickets & praktische tips

Wil je met de trein naar Milaan? Dat kan prima. Als je op zoek bent naar een avontuurlijke manier naar Italië wilt reizen, dan is de trein naar Milaan de perfecte keuze. Er zijn twee populaire routes die je kunt nemen: via Parijs met de Thalys en de TGV, of via Frankfurt en Basel met de ICE.

Treinreis naar Milaan via Parijs

De eerste optie om van Amsterdam naar Milaan te reizen, is via Parijs met behulp van de Thalys en de TGV. Deze route is snel en efficiënt, met een totale reistijd van ongeveer 10-11 uur. De reis gaat als volgt:

 • Neem in Amsterdam of Rotterdam de Thalys naar Parijs. Vanaf Rotterdam duurt de treinreis naar Parijs slechts 3 uur en 15 minuten
 • In Parijs neem je de metro van station Hare du Nord, waar de Thalys aankomt, naar Gare de Lyon. Vanaf station Gare de Lyon vertrekken de treinen naar Zuid-Frankrijk, waaronder ook de TGV naar Milaan.
 • Vanaf Parijs Gare de Lyon neem je de TGV-trein naar Milaan Centraal. Deze reis duurt ongeveer 7 uur en biedt een mooi uitzicht op het landschap van Frankrijk en Italië.

Treinreis naar Milaan via Duitsland

De tweede optie om per trein naar Milaan te reizen, is om via Duitsland te reizen. Hier hoef je geen transfer per metro te maken, maar je hebt vaak wel minimaal drie treinen nodig. De treinreis duurt vaak 12-13 uur.

 • In Nederland stap je Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal of Arnhem Centraal in de ICE. De ICE rijdt normaal gesproken rechtstreeks naar Basel. Echter in 2023 rijdt deze trein vanwege materieeltekort gedurende lange periode slechts tot Frankfurt In dat geval stap je in Frankfurt over op een andere ICE naar Basel. De treinreis van Frankfurt naar Basel duurt ongeveer 3 uur .
 • Vanaf Basel is er in theorie goede aansluiting op de trein naar Milaan. In de praktijk is de ICE uit Frankfurt vaak vertraagd, waardoor je de EuroCity naar Milaan toch niet kan halen. Geen nood, in dat geval kun je per Zwitserse binnenlandse trein via Olten, Arth Goldau naar Lugano reizen. De treinbinding vervalt als je buiten je schuld om door treinvertraging je aansluiting mist. Vanaf Lugano rijdt er overdag elk uur een regionale trein naar Milaan. Daarnaast rijden er meerdere EuroCity’s. Voor de EuroCity is een verplichte reservering nodig.
 • Je kunt ook met de nachttrein Amsterdam – Zürich reizen, en vervolgens van Zürich naar Milaan.

Praktische informatie voor een treinreis naar Milaan

 • Koop tijdig je treinkaartje. In de regel zijn treintickets goedkoper als je vroeg boekt. Je kunt vaak tussen de 3 tot 6 maanden voor vertrek je treinkaartje kopen. Dat kan via NS International en Trainline.
 • Reserveer een zitplaats, ook als dit niet verplicht is. Dit is de enige manier om verzekerd te zijn van een zitplaats.
 • Treintickets zijn vaak treingebonden. We adviseren in Parijs minimaal een uur overstaptijd te hanteren voor de transfer met de metro.
 • Bagage: De meeste treinen hebben veel ruimte voor bagage. Zorg ervoor dat je je bagage in de daarvoor bestemde rekken plaatst of onder je stoel bewaart. Het gewicht van je koffer wordt niet gecontroleerd.
 • Faciliteiten aan boord: De treinen op deze routes zijn doorgaans goed uitgerust met comfortabele stoelen, stopcontacten, Wi-Fi en toiletten. Thalys treinen hebben een automaat waar een drankje gekocht kan worden. In ICE treinen is in de regel een bar aanwezig waar ook een lichte maaltijd gekocht kan worden.
 • Geniet van het uitzicht: De treinreis duurt veel langer dan een reis met het vliegtuig. Geniet daarom van het uitzicht. Zeker in Zwitserland is het uitzicht vaak prachtig. Overigens is het vliegtuig naar Milaan ook niet zo snel als het lijkt. Immers, dan moet je uren voor vertrek aanwezig zijn, vertrekt het vliegtuig buiten de stad, en kom je vervolgens ook buiten de stad weer aan.
0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dries Molenaar
9 maanden geleden

Neem in Amsterdam of Rotterdam de Thalys naar Parijs. Vanaf Rotterdam duurt de treinreis naar Parijs slechts 3 uur en 15 minuten
In Parijs neem je de metro van station Hare du Nord,

Rotterdam-Parijs is 2:35 Amsterdam is 3:15

Hare du Nord?

Hugo Buddel
4 maanden geleden

De trein van Amsterdam-Basel rijdt inmiddels (jan 2024) wel weer direct, maar zie https://www.treinreiziger.nl/dienstregeling-ice-amsterdam-basel-sbb/

“In 2024 zal de dienstregeling veelvuldig afwijken. Vanaf 15 juli 2024 komt de ICE Amsterdam – Basel te vervallen. Ook in 2025 zal de ICE naar Basel niet vanuit Nederland rijden. Wel zal er naar verwachting in de loop van 2024 een directe trein Amsterdam – Basel van GoVolta komen. Details ontbreken nu nog.”