fbpx

Trein plat winkel in Stavoren

(Novum) – In de Friese plaats Stavoren is zondagavond een onderhoudstrein door een watersportwinkel gereden en op een plein beland. De trein reed door een stootblok en sleurde een lege brandstofwagon achter het stootblok mee.

De brandstofwagon en de trein met ongeveer acht wagons liggen verspreid over het plein. De ravage is volgens een politiewoordvoerder enorm. Er zijn twee lichtgewonden gevallen. "Als je de schade ziet, vraag je je af hoe iemand hier levend is uitgekomen."

Geluk
Een geluk bij een ongeluk was volgens de woordvoerder dat het ongeluk rond 23.30 uur gebeurde en dat de brandstofwagon leeg was. Door het tijdstip waren er geen mensen in de winkel. "Anders was de schade niet te overzien geweest."

Onderzoek
Onderzoek moet uitsluitsel geven, maar de politiewoordvoerder schat dat de trein tussen de vijftig en zeventig kilometer per uur reed toen het stootblok werd geraakt. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid gaat het treinongeluk in Stavoren onderzoeken. Een woordvoerder van de Onderzoeksraad meldt maandag dat er zondagnacht al mensen van de organisatie naar Friesland zijn gegaan om gegevens te verzamelen. "Dit ongeluk ziet eruit als een ongeval dat wij wettelijk gezien moeten onderzoeken."

Ravage
Het gevaarte veroorzaakte ene ravage en belandde uiteindelijk op een plein. Bij het ongeval vielen twee lichtgewonden, wat volgens de politie een wonder is. "Als je de schade ziet, vraag je je af hoe iemand hier levend is uitgekomen", zei een woordvoerder eerder.

Gewonden
Aan boord van de trein waren vier mensen. De machinist is met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De trein is van een Italiaans bedrijf dat zich bezighoudt met onderhoud aan het spoor. In de wagons achter de locomotief zat apparatuur voor het onderhoud. Het gaat dagen duren voordat de trein wordt opgeruimd. Maandag maakt de politie luchtfoto´s.

De politie raadt reizigers richting Stavoren aan eerst na te gaan of het dorp nog per trein bereikbaar is. Voorlopig zet Arriva bussen in plaats van treinen in tussen Workum en Stavoren. 

Foto: ANP, Video: NOS.