fbpx
Foto: archief

Treinen worden vaker schoongemaakt

15 feb 2016 9:37

De Nederlandse Spoorwegen gaan treinen vaker schoonmaken. Treinen werden tot nu toe alleen schoongemaakt op de eindpunten. Het spoorbedrijf laat treinen nu ook schoonmaken tijdens de treinrit. 

De extra schoonmaakbeurten zijn geen overbodige luxe. In 2014 werd NS nog afgerekend op de reinheid van de trein. Toen gaf slechts 51 procent NS een 7 of hoger, terwijl dat volgens afspraak minimaal 55 procent had moeten zijn. Overigens werd het resultaat in 2014 wel negatief beïnvloed door een langdurige staking van de schoonmakers.

Tussen Amsterdam en Utrecht werden de treinen bij wijze van proef al schoongemaakt tijdens de rit. Uit een evaluatie blijkt dat treinreizigers de extra poetsbeurt waarderen, en dat het voor schoonmakers haalbaar is om treinen tijdens het rijden schoon te maken.

Vanaf vandaag reizen schoonmakers mee op vier belangrijke trajecten in Nederland:

  • Den Helder–Nijmegen
  • Alkmaar–Maastricht
  • Amsterdam–Dordrecht
  • Lelystad–Vlissingen.

Volgens NS maakt bijna een derde van alle treinreizigers dagelijks gebruik van deze lijnen. De poetsbeurten in de trein zullen plaatsvinden tussen de ochtend- en avondspits. De schoonmaakbeurten komen in aanvulling op de bestaande reinigingsmomenten. "Doordat tijdens de treinreis al wordt schoongemaakt en los vuil wordt verwijderd, hebben de schoonmakers op de eindpunten van deze trajecten meer tijd voor gerichtere schoonmaakklussen," zegt NS.

Het schoonmaakprogramma heeft de naam Care on Track. De treinen van NS worden schoongemaakt door Hago Rail Services. Michel Möller, directeur Hago Rail Services: "Naast reizigers zijn ook de conducteurs, de gastheren op de trein, er over te spreken dat ‘hun’ trein al tijdens de reis schoner wordt."

Foto: Een vieze trein tijdens de staking van schoonmakers in 2014. (c) Schoonindetrein.nl.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bite
5 jaren geleden

Hello,Mijn naam is Bite ik zoek werk in de trein ,om dat ik vind goed van mij.Ik wil graag als jullie heb plek van mij,Dank wel Groentje BITE.

RahelNegash
5 maanden geleden

Goedemorgen,Mjin naam is Rahel Negash ik Ik wil zoeken schoonmaken in de trein. Ik vind goed met de werk en ik wil graag als jullie hebben plek van mij,Bedankt Groentje Rahel Negash