fbpx

Treinreizigers melden vaak niet hun vergeten spullen

17 aug 2015 9:46

Treinreizigers zijn opnieuw vaker iets verloren in de trein. In de eerste helft van 2015 werden totaal 47.543 stuks gevonden voorwerpen afgegeven, in 2013 was dat nog zo´n 39.000. Bovendien worden steeds meer gevonden voorwerpen niet opgehaald. 

Personen die iets verliezen maken dat steeds minder vaak kenbaar bij NS. "Er is niets zo vervelend als het verliezen van een dierbaar voorwerp en als NS herenigen we graag reizigers met zijn of haar gekoesterde object. Essentieel is dan wel dat we weten wie wat verloren heeft. Nu we zien dat het aantal meldingen terugloopt, wil ik hierbij ´verliezers´ oproepen om zich vooral bij ons via de site te melden," aldus Evelien van Vliet, verantwoordelijk voor de afdeling Gevonden Goederen.

Door het gebruik van sociale media en alert handelen van NS-ers komen de objecten volgens het spoorbedrijf wel sneller terug bij de rechtmatige eigenaar. In het verleden gebeurde dat onder meer met bijzondere objecten als een viool, een bruidsluier en een trikke.

Tot nu toe wordt de top tien van gevonden voorwerpen in 2015 net als vorig jaar aangevoerd door vervoerbewijzen (13.688). De nummer 2-positie wordt bezet door rijbewijzen en paspoorten (6843), gevolgd door mobiele telefoons (3044). Het totaal aantal gevonden voorwerpen groeit jaarlijks gestaag. Buiten de top drie vallen rugzakken (2831) en portemonnees (2601). Maar ook complete koffers (1524) en sport- en weekendttassen (2385) worden regelmatig vergeten.

Opmerkelijke objecten die nog op zoek zijn naar hun rechtmatige eigenaar zijn twee compleet nieuwe strijkplanken en een elektronische bijbel. Het goede nieuws voor mensen die spullen zijn kwijtgeraakt in de trein of het station is dat het doorgaans lukt om meer dan 60 procent van alle als verloren gemelde voorwerpen terug te bezorgen bij de eigenaar.