Foto: Harry Heuts
Volgens staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer zijn de treinverbindingen van Nederland naar het Duitse Ruhrgebied niet ondermaats, al erkent hij wel dat de treinen relatief vaak uitvallen. Dat antwoordt Jansen op vragen van GroenLinks-PvdA kamerlid Habtamu de Hoop, die de verbindingen wel zo betitelde door de stremmingen en treinuitval op de trajecten. Met de uitval van de Drielandentrein, die de aanleiding vormde voor de vragen, gaat het volgens Jansen momenteel beter.
Op de regionale grensoverschrijdende trajecten ligt de treinuitval hoger dan op de binnenlandse trajecten in Nederland. Vooral de Drielandentrein valt veel uit tussen Heerlen en Aken. Daarnaast rijden sinds november de regionale treinen Arnhem – Düsseldorf en Venlo – Düsseldorf perioden niet vanwege de werkzaamheden op het traject Zevenaar – Oberhausen. Dat alles te samen maakt de verbindingen met het Duitse Ruhrgebied volgens De Hoop ’ondermaats’. Maar zover wil Jansen niet gaan.
’’Alle verbindingen, maar zeker ook de internationale verbindingen, kunnen te maken krijgen met geplande en ongeplande verstoringen, waarbij het soms kan voorkomen dat dit op meerdere verbindingen tegelijk effect heeft’’, schrijft Jansen. ’’Dit betekent niet dat de treinverbindingen tussen Nederland en het Duitse Ruhrgebied over het algemeen als ondermaats kunnen worden bestempeld.’’
Volgens Jansen wordt er hard gewerkt aan de ’harmonisatie en interoperabiliteit’ van het treinverkeer tussen de landen en zijn het juist de werkzaamheden, die het internationale treinverkeer moeten verbeteren, die momenteel voor hinder zorgen. ’’Het is wel goed om te benadrukken dat dit op termijn tot een beter product voor de reiziger gaat leiden.’’
De Hoop stelde zijn vragen op naar aanleiding van de vele uitval van de Drielandentrein Luik – Maastricht – Aken. In zijn antwoorden onderkent Jansen de problemen maar hij stelt ook dat op dit traject inmiddels verbetering zichtbaar is. ’’Op het deeltraject Heerlen – Aachen is de dienstregeling de afgelopen periode regelmatig aangepast en was er uitval. In de slechtste week was er sprake van onverwachte uitval van 25 procent. In de tweede helft van februari is er sprake van verbetering; er is geen noemenswaardige uitval behoudens gevolgen van stakingen in België.’’
Cijfers van ProRail, geraadpleegd door Treinreiziger.nl, laten een hogere treinuitval zien. Maar ook hier is een verbetering zichtbaar. In januari van dit jaar was de uitval 79,9 procent voor treinen vanuit de richting Luik/Maastricht. Het gaat dan om het percentage treinen dat niet aankomt op station Heerlen. In februari lag dit percentage op 27,6. In de andere richting was in Maastricht de uitval van treinen uit de richting Aken/Heerlen in januari 79,8 procent en in februari 30,1 procent.
ProRail meet de uitval, volgens afspraken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, op de eindpunten van de belangrijkste binnenlandse trajecten, verklaart een woordvoerder van ProRail. In Heerlen worden de aankomsten gemeten van de treinen uit de richting Maastricht, en in Maastricht meet ProRail de aankomsten uit de richting Heerlen.
De uitval van de Drielandentrein heeft meerdere oorzaken. Er is een personeelstekort, het deels enkelsporige traject is overbelast waardoor de Drielandentrein soms moet wachten voor nationale treinen of goederentreinen en er zijn technische storingen. Volgens Jansen werken de vier opdrachtgevers voor de Drielandentrein, de drie infrabeheerders en de drie vervoerders nu intensief samen aan verbeteringen voor de trein. ’’Daarbij is voor alle betrokken partijen het streven de uitvoeringskwaliteit van de Drielandentrein op het gewenste niveau te brengen. Met de kwaliteitsimpuls die we sinds juni 2024, toen de Drielandentrein startte, hebben weten te bereiken, heb ik er vertrouwen in dat dat gaat lukken.”
De Hoop vroeg de staatssecretaris of hij wil verkennen of de start van de op de lange baan geschoven nieuwe intercity Eindhoven – Aken versneld kan worden. Maar die hoop slaat Jansen in de grond. Eerder dan 2030 zal deze trein volgens de staatssecretaris niet rijden. Voor de intercity is op station Eindhoven een extra perron en/of ongelijkvloerse kruising nodig waarvoor het geld vooralsnog ontbreekt. Vorig jaar heeft de provincie Limburg een onderzoek laten doen of de trein alvast aan het begin en einde van de dag zou kunnen rijden, maar op basis van dit onderzoek is besloten niet voor deze variant te gaan, aldus Jansen.
(c) Treinreiziger.nl
This post was last modified on 7 maart 2025 15:33
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…