fbpx
Foto: Drážní inspekce

Tsjechische trein vertrekt zonder machinist en ontspoort, geen gewonden

03 mei 2024 6:36

Bij het Tsjechische dorpje Klínec, zo’n twintig kilometer ten zuiden van hoofdstad Praag, is donderdagmiddag een Regionova-treinstel ontspoord. Volgens transportwebsite Zdopravy zou de trein twee stations eerder zónder machinist zijn vertrokken. Er zijn geen gewonden.

Omdat de trein oncontroleerbaar en op hoge snelheid over het bochtige spoorlijntje tussen Praag en Dobříš reed, ontspoorde de trein aan het begin van de middag. Volgens Tsjechische media bevonden zich in de trein geen passagiers, maar dus ook geen machinist. Het Regionova-treinstel van de Tsjechische spoorwegen is door de crash wel rijp voor de sloop.

Hoe het ongeluk kon gebeuren en hoe de trein kon gaan rijden zonder machinist, is nog onduidelijk. Wel passeerde de trein voor de ontsporing vier onbewaakte overwegen. De politie onderzoekt het ongeluk en het traject is tot in ieder geval middernacht gesloten.

“Het treinstel heeft meer dan vijf km afgelegd en ontspoorde vervolgens. Volgens de bevindingen tot nu toe bereikte hij tijdens de rit een snelheid van meer dan 100 km/u. We schatten de schade op ruim 350.000 euro”, zegt een woordvoerder van de spoorweginspectie.

Reageren op artikelen is tijdelijk uitgeschakeld. Er hebben zich enkele vrijwilligers gemeld voor een moderatieteam. We bekijken of we binnenkort (mei 2024) onder voorwaarden het reageren weer mogelijk kunnen maken.