fbpx

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

10 mei 2024 15:28

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes staken tonnen in de reisplanner, maar die blijkt amper te zijn gebruikt.

Achter de app, die in 2022 gelanceerd werd, zat een grote marketingcampagne waarmee de planner onder de aandacht van 200.000 Twentenaren gebracht werd. Via de app kon je je reis door Twente met het openbaar vervoer plannen. De provincie Overijssel trok zo’n 400.000 euro uit voor de app en ook het ministerie van Infrastructuur deed een bijdrage.

146 ritten

Maar door sterk tegenvallende cijfers is de app nu offline gehaald. Van de 200.000 benaderde Twentenaren hebben uiteindelijk maar 580 mensen de Goan!-app gedownload, blijkt uit cijfers die RTV Oost heeft opgevraagd. Het streven was om minimaal 10.000 inwoners de app op hun mobiel te laten zetten. Met de app werden slechts 146 ritten met openbaar deelvervoer geboekt. Dat is vele malen lager dan het streven om vijf- tot tienduizend Twentenaren een rit te laten boeken.

In een interne evaluatie wordt geconcludeerd dat er weinig meerwaarde zit aan de app. “Voor reguliere reizigers is de app technisch weliswaar gelukt. De meerwaarde ten opzichte van al bestaande apps is echter minimaal gebleken”, schrijven de makers van de app.

Praktische gebreken

Toch stuitten gebruikers ook op praktische gebreken. Zo kon je een reis vaak helemaal van A tot B boeken, omdat commerciële aanbieders hun data niet met de Twentse reisapp wilden delen. “De barrières voor deze innovaties en met name het opschalen op regionaal niveau blijken groot”, concluderen de makers, die de app ontwikkelden onder de naam Mobility as a Service, afgekort MaaS Twente.

Vergelijkbare reisapps in andere regio’s zijn nog wel te downloaden. In tegenstelling tot Goan! is de Achterhoekse app Gaon bijvoorbeeld nog in appstores te vinden.