fbpx

Vanaf 2015 in alle nieuwe treinen een toilet, 2025 voor al rijdende treinen

17 mrt 2011 15:40

Alle treinen die vanaf 2015 worden besteld, moeten een toilet hebben. Bestaande treinen moeten uiterlijk in 2025 zijn omgebouwd zodat er dan ook in stoptreinen wc´s zijn. Dat zegde minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de Tweede Kamer donderdag toe.

 

Hiermee komt de bewindsvrouw tegemoet aan de wensen van de Kamer. Woensdag dreigde SP-Kamerlid Farshid Bashir met een motie van afkeuring, omdat Schultz weigerde om een aangenomen motie uit te voeren om wc´s in de zogeheten Sprinters te plaatsen.

Bashir laat donderdag weten blij te zijn dat de minister er ´blijk van geeft naar de Kamer te luisteren´. "De motie van afkeuring lag op tafel, maar is nu weer terug in de achterzak."

Schultz zei dat haar grootste probleem met het onmiddellijk plaatsen van toiletten de kosten zijn. Die zouden voor rekening van het Rijk zijn als de wc´s voor 2015 geplaatst moesten worden. "Dat vind ik echt zonde van het geld", aldus Schultz. Door ze op te nemen in de nieuwe concessie draait de vervoerder er voor op.

Het alsnog uitrusten van de 131 reeds bestelde Sprinters met een wc´s kost negentig miljoen euro. De minister noemt dit bedrag ´absurd´. Inmiddels bekijkt treinbouwer Bombardier of het niet toch goedkoper kan.