fbpx
Foto: Dave van Hattem

Veel overlast verwacht door spoorwerkzaamheden deze zomer

04 feb 2014 17:59

Treinreizigers zullen in de zomer zeker hinder ondervinden door werkzaamheden aan het spoor bij onder meer Utrecht Centraal, Schiphol en Den Bosch. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vandaag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De SP vroeg haar opheldering over berichten dat er in de zomer een chaos op het spoor wordt verwacht doordat knooppunt Utrecht Centraal en enkele andere grote stations soms dagenlang dicht zouden gaan. Van een complete buitendienststelling is echter geen sprake, aldus Schultz.

Overleg
Maar hoe de werkzaamheden er precies uit gaan zien, is onduidelijk. Volgens Schultz zijn de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail nog in overleg met reizigersorganisaties en willen ze de overlast zo veel mogelijk te beperken. "Wij hechten net zo veel aan het doorgaan van het treinverkeer als u als Kamer", verzekerde Schultz.

Rampzalig en schandalig
Reizigersorganisatie Rover is in elk geval niet blij met de aangekondigde werkzaamheden. Voorzitter Arriën Kruyt noemt de geplande werkzaamheden in De Telegraaf rampzalig en schandalig. "Het halve Nederlandse spoorsysteem stort in", aldus Kruyt. 

Veel werkzaamheden
Rover maakt zich al langer sterk tegen het groeiend aantal buitendienststellingen. Steeds vaker wordt een groot knooppunt gedurende meerdere dagen grotendeels buiten dienst genomen. De vereniging ziet de werkzaamheden liever in de nachtelijke uren en eventueel in het weekend.

Gelogen
Tegenover De Telegraaf lieten NS en ProRail al weten dat de werkzaamheden Utrecht Centraal niet volledig plat zullen leggen. "Ongelooflijk dat dit ontkend wordt. Er wordt glashard gelogen", reageerde een woedende Kruyt daarop. "Ook het aantal treinreizigers dat van en naar Schiphol gaat, daalt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van alle investeringen die daar gedaan zijn."

De werkzaamheden bij Schiphol zijn echter nog helemaal niet afgerond. Er wordt nog tot 2015 druk gewerkt aan de verdubbeling van de sporen tussen Schiphol en de splitsing achter Amsterdam RAI en de uitbreiding van station Amsterdam RAI.

Verbindende functie
Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV laat weten blij te zijn dat Utrecht Centraal niet negen dagen volledig onbereikbaar per trein wordt. "Gedurende de werkzaamheden zal het station van Utrecht zoveel mogelijk zijn verbindende functie tussen de verschillende landsdelen moeten behouden", vindt de vereniging.

Te pas en te onpas
Ook Voor Beter OV is niet te spreken over de vele buitendienststellingen. "Het is een kwalijke zaak dat ProRail te pas en te onpas overgaat tot buitendienststellingen. ProRail heeft ook de rol van capaciteitsverdeler, en lijkt zichzelf veel capaciteit (want buitendienststelling is eigenlijk ook capaciteit) toe te delen, ten koste van de andere gebruikers" schrijft de vereniging.

Gerustgesteld
Op Twitter stelde Duco Hoogland van de PvdA dat de SP met de Kamervragen alleen maar onrust probeerde te zaaien op basis van geruchten. Het Kamerlid vond het antwoord van Schultz geruststellend. Toch lijkt die geruststelling nog wel wat vroeg, omdat de plannen nog steeds onbekend zijn, en het overleg met reizigersorganisaties geen garanties geeft dat de reizigershinder daadwerkelijk beperkt wordt. Pas later dit voorjaar zal echt duidelijk worden in welke mate de treinreiziger deze zomer gehinderd wordt door spoorwerkzaamheden. Het is echter, gekeken naar de omvang van geheel Utrecht Centraal, waar er dus beschikking is over veel infrastructuur, bijna ondenkbaar dat het hele treinverkeer voor een lange periode stilgelegd moet worden.

Foto: Dave van Hattem