fbpx

Voor beter OV: Verbied zwaar transport op overwegen

01 mei 2017 12:11

Er moet een verbod komen op bijzonder zware voertuigen (zoals hoogwerkers, diepladers en hijskranen) op spoorwegovergangen. Dat schrijft de Maatschappij Voor Beter OV aan demissionair Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen. Aanleiding is een reeks ernstige incidenten waarbij een dode viel, de veiligheid van treinpassagiers in gevaar kwam en veel schade werd aangericht.

Vorig jaar februari ontspoorde in Dalfsen een trein nadat die op een hoogwerker was gebotst. De machinist overleed en tien mensen raakten gewond. Medio november ontspoorde een trein in het Groningse Winsum na een botsing met een melkwagen. Er vielen zeventien gewonden. In Deurne reed vorige week een goederentrein op een stilgevallen graafmachine en in Wouw botste afgelopen vrijdag een trein op een dieplader.

De reizigersorganisatie Voor Beter OV vindt dat de bestuurders van die bijzondere voertuigen vaak niet vakbekwaam zijn en ook ontbeert het ze aan ‘veiligheidsinzicht’. Bovendien is dit soort voertuigen veel vaker betrokken bij ongelukken op overwegen dan gewone auto’s en vrachtwagens. De organisatie vraagt Schultz dan ook om in te grijpen en dergelijke zware voertuigen niet langer toe te laten op gelijkvloerse spoorwegovergangen.

ProRail liet vorige week al weten een onderzoek te gaan doen naar de incidenten op het spoor met zwaar transport.

(c) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter Roskott
7 jaren geleden

Onmogelijke voertuigen als draglines,enz. horen niet op de openbare weg.

GJ de Groot
7 jaren geleden

Er zijn nu eenmaal grote apparaten die over de weg vervoerd moeten en mogen worden. Verbod om deze dingen in hun geheel over de weg te vervoeren is onjuist en zal leiden tot forse schadeclaims. (Beter) Overleg tussen vervoerder, wegbeheerder en spoorwegbeheerder moet conflicten voorkomen.

Ik weet niet hoe de staat tegenover de Mij voor beter OV staat. Mij dunkt dat deze meneer – meer dan één meneer die bij zijn vorige werkgever weggestuurd is wegens onhandelbaar gedrag, is deze Mij niet – heeft zulke eenzijdige opvattingen, dat hij niet echt serieus genomen kan worden: het blijkt nog maar weer eens uit wat hij zich nu verstout op te merken en dat – merkwaardigerwijs – ook op deze site aandacht krijgt.