fbpx

Trein gekanteld door ongeluk met hoogwerker

Bij Dalfsen is een trein in aanrijding gekomen met een hoogwerker. Daarbij is de machinist van de trein om het leven gekomen. Zeven mensen raakte gewond, twee zijn ter behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 8.50 uur op een beveiligde overweg. Het ongeluk is vermoedelijk het gevolg van een "inschattingsfout´´ van de kraanmachinist. Dat heeft burgemeester Han Noten dinsdag gezegd op een persconferentie.  De kraanmachinist wist op tijd uit op 2 à 3 meter hoogte uit de hoogwerker te springen en bleef lichamelijk ongedeerd maar is "afschuwelijk geschrokken", aldus de burgemeester. 

15 reizigers
Het treinstel ontspoorde door het ongeval en belandde op zijn kant in het naastgelegen weiland. In de trein zaten ongeveer 15 reizigers.
 Twee van hen zijn naar een ziekenhuis in Zwolle gebracht, vier anderen werden ter plekke behandeld. De passagiers zijn opgevangen in Ommen. Daar kregen ze slachtofferhulp.

treindalfsenklein2.JPG
Foto: Ginopress

Slachtoffers
De machinist die dinsdagochtend omkwam bij het treinongeval in Dalfsen is een 49-jarige man uit Kampen. De twee mensen die gewond raakten en naar het ziekenhuis moesten zijn een 54-jarige vrouwelijke passagier uit Zwolle en een 53-jarige conducteur uit Zwolle, zo meldt de politie.

Kraanwerker aangehouden
De politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval. De bestuurder van de hoogwerker, een 21-jarige man uit Zwolle, is aangehouden. Dat is een standaard procedure, verklaarde de burgemeester. 

treindalfsenklein1.JPG
Foto: Ginopress

Camera
In de cabine van de Arriva-trein was een camera aanwezig. De beelden van de camera kunnen helpen bij het onderzoek naar de toedracht van het ongeval waarbij de machinist om het leven kwam. 
Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De Inspectie Leefomgeving en Transport van haar ministerie is bij het onderzoek betrokken. Verder moet onderzoek van de Automatische ritregistratie (ARR) meer duidelijkheid geven over de snelheid van de trein op het moment van de aanrijding.

Treinverkeer gestremd
Vanwege het treinongeluk rijden er naar verwachting enkele dagen geen treinen tussen Zwolle en Ommen. Eerst hebben onderzoekers de tijd om de plek te onderzoeken, daarna is er tijd nodig om de ravage op te ruimen en het spoor te herstellen. Arriva zet stop- en snelbussen in. Arriva heeft in verband met het treinongeval een gratis informatienummer geopend: 0800 0200746.

33 ongelukken
Dat een trein kantelt bij een treinongeluk gebeurt niet vaak. Ongelukken op overwegen komen wel veel vaker voor. Vorig jaar waren er 33 ongelukken op spooroverwegen waarvan dertien met dodelijke afloop. Van de 33 ongelukken waren er dertig bij een beveiligde overweg. 

Geraakt
"Elk dodelijk ongeluk is een hele harde slag voor het bedrijf en dit ook", zegt Anne Hettinga, directeur van Arriva op de website OVPro.nl. "Het raakt me echt", zegt Hettinga, die zich in Dalfsen op de hoogte stelde van de situatie. "Ik voel me verantwoordelijk voor iedereen die bij Arriva werkt. Dat is een menselijke reactie, ik vind dat dat zo hoort. Onze medewerkers moeten de betrokkenheid van de leiding ook voelen en moeten voelen dat dat oprecht is”, aldus de directeur.

Medeleven
Ook staatssecretaris Dijksma, NS en ProRail hebben hun medeleven uitgesproken. Premier Mark Rutte meldt op Twitter dat hij contact heeft gehad met burgemeester Han Noten. "Hem sterkte gewenst en steun toegezegd´´. De premier geeft verder aan dat zijn gedachten zijn "bij slachtoffer en gewonden´´. De burgemeester van Dalfsen heeft overigens een verleden in de spoorsector. Han Noten was tot 2004 personeelsdirecteur bij NS.

Onderzoeksraad
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek. Onderzoekers van de OVV brengen de situatie op de plaats van het ongeluk in kaart. Ze verzamelen de eerste informatie, spreken met betrokkenen en stellen waar nodig materiaal van het ongeluk veilig. De OVV doet onderzoek met als doel om herhaling in de toekomst te voorkomen.

(c) Treinreiziger / ANP

Ons eerdere liveverslag