fbpx
Foto: (c) GinoPress

Trein ontspoort bij Winsum na aanrijding melkwagen

In het Groningse Winsum is vrijdag een trein van Arriva gedeeltelijk ontspoord na een botsing met een melkwagen. Volgens de Veiligheidsregio Groningen zijn 11 gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Daarnaast zijn er enkele reizigers met lichte verwondingen. Die worden in de brandweerkazerne van Winsum behandeld.

  • Vanwege het ongeval rijden er vrijdag, zaterdag en zondag geen treinen rond Winsum. Vrijdag reizen treinreizigers met de trein tot Bedum en vervolgens met de bus richting Warffum. Vanuit Warffum rijdt de trein naar Roodeschool. Zaterdag en zondag rijden er bussen tussen Groningen en Roodeschool.

"Er zaten volgens onze informatie 50 passagiers in de trein, waaronder 3 zwaargewonden en 15 lichtgewonden zijn gevallen. Elf daarvan zijn naar het ziekenhuis gebracht. De machinist is ongedeerd. Naast de machinist zat er nog 1 andere Arriva-medewerker in de trein die lichte verwondingen opliep," zegt Arriva in een reactie. De ongevalstrein was onderweg naar Roodeschool, maar om 12:05 uur eindigde de rit abrupt door de aanrijding. 

Machinist ongedeerd
De mensen die niet gewond zijn geraakt werden opgevangen in een naastgelegen boerderij. De chauffeur van de melkauto is ongedeerd gebleven. Hij kwam met zijn melkwagen van een boerenerf en is op een onbewaakte spoorwegovergang in botsing gekomen met de naderende trein. Er zaten rond 50 passagiers in de trein, meldt Arriva. Ook de machinist van de trein is ongedeerd.

Paniek
De meeste inzittenden van de ongevalstrein hebben kneuzingen en snijwonden door rondvliegend glas. "Er was veel paniek. De mensen hadden angst in de ogen," zegt een vrouw die vrijwel direct na het ongeluk ter plaatse was. Ze komt uit Groningen en was op weg voor een dagje Schiermonnikoog.

Niet levensbedreigend
In de trein zaten volgens haar tientallen reizigers. "De inzittenden waren bang dat de ontspoorde trein zou omvallen. Maar dat is gelukkig niet gebeurd." De vrouw kon de inzittenden helpen door een ruit in te slaan om zo uit de trein te komen. Elf gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht, hun toestand is niet levensbedreigend, meldden de hulpdiensten. Eerder werd er nog gesproken over twee gewonden.

Onderzoeksraad
De trein is door de aanrijding volledig ontspoord en van het spoor geschoten. De schade is aanzienlijk. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoekers op weg gestuurd naar Winsum. Ze gaan verkennend onderzoek doen. De politie heeft de chauffeur van de melkwagen aangehouden. Na tussenkomst van een advocaat wordt hij als verdachte verhoord door de politie.

Voslaan
Het ongeluk vond plaats op een onbewaakte overgang aan de Voslaan in Winsum. Eerder zijn daar ook al ongelukken geweest. In 2014 kwamen bij twee verschillende ongelukken op de overweg twee mensen om het leven. In beide gevallen ging het om een botsing tussen een trein en een auto, waarvan de bestuurder om het leven kwam.

winsumongeval1.JPG

Kort geding
Na de ongelukken ontstond veel kritiek op de onveiligheid van de bewuste spoorwegovergang. Zo had de Gerjon Kazemier Stichting, die zich sterk maakt voor veilige spoorwegovergangen, een kort geding aangespannen tegen ProRail en de gemeente Winsum. Dat geding werd opgeschort nadat ProRail en Winsum vorig jaar waren overeengekomen dat er voor omwonenden een noodweg zou worden aangelegd naar een bewaakte overgang.

2020
In juni dit jaar werd bekend dat de onbewaakte overwegen in Winsum de komende jaren worden verbeterd of opgeheven. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft daar afspraken over gemaakt met de gemeente en de provincie Groningen. De overweg op de Voslaan wordt als eerste aangepakt. De zeven overwegen in de gemeente moeten voor 2020 veilig zijn. Dat gaat 6,5 miljoen euro kosten. Volgens ProRail topman Eringa is het zelfs de bedoeling dat de betreffende overgang wat hem betreft binnen een jaar wordt aangepakt.

Noodweg
Het plan voor de beveiligde overweg ligt klaar, ook geld is beschikbaar. Er is echter nog geen overeenstemming voor een benodigde noodweg. "We staan klaar om de overweg te sluiten en een alternatieve weg aan te leggen," aldus een zegsman van ProRail. "Een overgang iets verderop gaan we beveiligen, waardoor de situatie veiliger wordt. De noodweg zorgt ervoor dat de boerderijen aan de Voslaan bereikbaar blijven."

Onderhandelingen
De onderhandelingen tussen ProRail en de eigenaar van de grond duren al een tijdje. De eigenaar heeft ook al een aanbod gehad, maar gaat daar niet mee akkoord. "Het is dan uiterst vervelend dat juist tijdens de onderhandelingen zo’n ernstig ongeval plaatsvindt.”

winsumongeval1.JPG

1980
Ook in 1980 vond er al een ernstig treinongeluk plaats ter hoogte van de Voslaan. Dat had echter niets te maken met de overweg. Toen botste twee treinen frontaal opelkaar, en zorgde dichte mist ervoor dat de machinisten elkaar niet zagen naderen.

Boosheid
Het nieuwe incident zorgt in het dorpje voor boosheid en onrust. "Hoe vaak moet er nou iets gebeuren, voordat deze overgang eindelijk wordt gesloten?", vraagt een verontwaardigde Albert Stuivenberg uit Sauwerd zich af, terwijl hij vrijdag naar de ontspoorde trein staat te kijken.

Had anders kunnen aflopen
De overgang is in de omgeving geregeld onderwerp van gesprek. "De mensen vragen zich echt af wanneer de volgende klap komt," zegt zijn vrouw Ina Stuivenberg. "Het lijkt nu mee te vallen met de gewonden, maar als je het zo ziet dan had het ook heel anders af kunnen lopen. Ik hoorde al die sirenes toen ik in het dorp was. Je denkt toch vrij snel aan een mogelijk ongeluk bij de overgang."

Congres
Een congres over de toekomst van het openbaar vervoer in Noord- en Oost-Nederland, dat vrijdagmiddag in Zwolle zou worden gehouden, is vanwege het treinongeluk geschrapt. Een groot deel van de congresgangers is nodig in Groningen om de gevolgen van het ongeluk af te handelen. Dat heeft een woordvoerster van NS tegen het ANP gezegd.

Dijksma
Op het congres zouden de topmannen van Arriva, NS en ProRail bespreken hoe het openbaar vervoer in het noorden en oosten van het land er in 2040 uit moet zien. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur zou een gezamenlijk opgestelde ontwikkelagenda in ontvangst nemen. Wanneer het congres nu wordt gehouden, moet nog worden beslist. Dijksma betuigde vrijdagmiddag haar steun aan alle passagiers. "Ontzettend vervelend nieuws dat in Winsum een trein is ontspoord na een botsing met een melkwagen," aldus de bewindsvrouw. "Ik wens de passagiers die in de trein zaten alle sterkte en beterschap."

Bron: (c) Treinreiziger.nl / ANP. Foto´s: (c) Ginopress