fbpx

Wegwerpchipkaart NS wordt duurder dan papieren treinkaartje

Voor een eenmalige chipkaart in de trein, die het papieren kaartje vanaf volgend jaar vervangt, gaat de NS een toeslag in rekening brengen. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) aan de Kamer heeft gestuurd.

"Net als in de bus, tram en metro betaalt de reiziger voor een eenmalige chipkaart bij NS een toeslag", aldus Mansveld in de brief. Maatschappij voor Beter OV – die de brief onder de aandacht bracht – is verbolgen over de toeslag en heeft de Autoriteit Consument en Markt, de voormalige NMa, gevraagd om een verbod op de prijsverhoging.

De belangenorganisatie noemt het plan ´schending van de tariefbescherming´. Daarmee dreigt volgens Maatschappij voor Beter OV namelijk de laatste methode voor de reiziger om aan een kaartje zonder meerkosten te komen te verdwijnen. Immers, bij het loket wordt al jaren een toeslag berekend (50 cent, tenzij bijvoorbeeld slechtziend). Met de OV-chipkaart wordt er weliswaar geen toeslag berekend, maar daar zitten de meerkosten in de kaart zelf (€ 7,50 per kaart tenzij bij een abonnement; deze kaart is vier tot vijf jaar geldig). 

Hoeveel extra de wegwerpchipkaart gaat kosten is nog volgens een woordvoerder van de NS hem nog niet bekend. De NS gaat daarvoor een adviesaanvraag indienen bij het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (LOCOV). Ook is nog niet bekend wanneer incidentele reizigers exact moeten overstappen naar een chipkaart . Het papieren treinkaartje verdwijnt ´in de loop van volgend jaar´, aldus Mansveld in de brief.

De concessie van de NS regelt voor enkele reizen, retourtjes en abonnementen zonder korting dat deze jaarlijks slechts mogen worden verhoogd met de inflatie en een deel van de stijging van de kosten die de NS aan ProRail voor het spoorgebruik moet betalen. 

(c) Novum / Treinreiziger.nl