fbpx

Winstdaling DB ondanks reizigersgroei

27 mrt 2014 13:19

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft vorig jaar, ondanks een recordaantal van ruim 2 miljard treinreizigers, de winst met meer dan de helft zien afnemen tot 649 miljoen euro. De omzet van het staatsconcern bleef met ruim 39 miljard euro nagenoeg gelijk ten opzichte van 2012.

Dat maakte de grootste spoorvervoerder van Europa donderdag bekend. DB wees op de nog altijd lastige economische omstandigheden, die zich vooral deden voelen bij de activiteiten van het concern op het gebied van transport en logistiek. Ook hogere kosten voor personeel en energie en de wateroverlast in het voorjaar drukten het resultaat. 

De winst mag dan gedaald zijn, het aantal reizigers is licht toegenomen. In totaal vervoerde DB ruim 2 miljard reizigers, 42 miljoen meer als vorig jaar. Het Duitse spoorbedrijf is ook in het buitenland actief. DB is met dochter Arriva is bijvoorbeeld ook actief op de Nederlandse markt.

De cijfers over 2013 stellen ook financieel topman Richard Lutz van DB teleur, maar dit jaar verwacht het bedrijf betere resultaten te behalen. De omzet wordt geraamd op 41 miljard euro en de winst moet weer ruim boven het miljard uitkomen. De eerste maanden van het jaar verliepen hoopgevend, zei Lutz.

Bestuursvoorzitter Rüdiger Grube wees erop dat DB wel goede vorderingen heeft gemaakt op duurzaamheidsgebied. Het bedrijf had zich voorgenomen zijn treinen in 2020 voor minstens 35 procent te laten rijden op duurzaam opgewekte elektriciteit. "Die doelstelling hebben wij eind 2013 al bereikt´´, zei de topman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *