fbpx

Zonder mondkapje in ov? Boete: 95 euro

19 mei 2020 21:04

Reizigers in trein, bus, tram of metro die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, maakte premier Mark Rutte bekend.

Zie ook: Tips om mondkapjes te kopen.
Mondkapjes worden o.a. verkocht via caredelta.nl (50 voor 8 euro), Hema (herbruikbaar, 3 voor 5 euro) of via Treinwebshop (Rover mondkapje, 2 voor 9 euro). Natuurlijk zijn er ook op talloze andere plekken mondkapjes te koop.

Handhaving

De handhaving van de mondkapjesplicht wordt hoofdzakelijk overgelaten aan het personeel van de vervoerbedrijven. Er staat straks niemand te controleren bij de deur, zegt Rutte. “Maar wie geen mondkapje op heeft loopt wel het risico dat er iemand langskomt.”

NS maakte eerder bekend dat conducteurs niet actief hoeven te handhaven op mondkapjes, wel gaan ze reizigers aanspreken. De handhavingstaak wordt bij NS overgelaten aan de Veiligheid & Service afdeling en indien nodig met assistentie van de politie. Zij zullen de-escalerend te werk gaan en kunnen bij het niet-naleven een boete uitschrijven, is het uitgangspunt van het beleid.

Stations

In de stations en op de perrons hoeven reizigers hun mondkapje nog niet op te hebben. Daar geldt wel de regel dat zij onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren. Omdat dat in de trein, bus of tram vaak niet kan, wordt een mondkapje daar wel verplicht gesteld.

Het openbaar vervoer rijdt vanaf 2 juni weer met een normale dienstregeling, maar de capaciteit blijft beperkt. Bij de trein mag maximaal 50 procent van de stoelen gebruikt worden. In bus, tram en metro gaat het om 30 a 40 procent van de normale capaciteit. Het is dan nog steeds belangrijk volgens de minister-president dat mensen alleen het ov nemen als dat noodzakelijk is.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke 1
4 jaren geleden

Ik vind dit bovenstaande nogal vrijblijvend klinken. Is het nou verplicht of niet? Als je geen mondkapje draagt KAN je een boete van 95 euro krijgen. Maar er wordt de-escalerend te werk gegaan,dus m.a.w.(denk ik) als je maar flink tegengas geeft krijg je geen boete? Ik ben blij dat ik geen conducteur ben.

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Waarom wil je toch zo graag dat iedereen tegen hun wil mondkapjes gaat dragen? Dat lees ik tussen de regels door in alle topics waar je op reageert.
Die dingen werken niet. Dat onderschrijft zelfs het RIVM. Ze zorgen en alleen maar voor dat mensen het OV gaan mijden, wat leidt tot meer tekorten voor de vervoersbedrijven en meer luchtvervuiling door toenemend autoverkeer.
Wat is je belang hierin? Waarom wil je mensen zo graag hun lichamelijke integriteit afnemen? Je lijkt nu teleurgesteld dat Rutte niet zegt dat er massaal boetes gaan worden uitgedeeld aan al die verschrikkelijke criminelen die geen lap stof voorbinden. Je blijft er maar op hameren met allerlei aanvallen en overdreven emotionele verwijten naar allerlei respondenten die het er ook niet mee eens zijn.
Je moet toch zelf ook opmerken dat vrijwel niemand die dingen vrijwillig opzet? Dan moet je toch ook concluderen dat er echt helemaal geen steun is voor deze maatregel buiten een handjevol angsthazen dat echt denkt dat ze op de IC belanden als iemand verderop moet niezen?

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

Jaap,het is duidelijk dat je mij niet kent, want de meeste dingen die je hier schrijft slaan nergens op. Verder ben ik niet teleurgesteld, maar als er dan regels moeten zijn vanuit de overheid laten ze daar dan duidelijk over zijn. Nu wordt het volgens mij een rommeltje bij het (niet) naleven ervan en dat zal de sfeer in de trein geen goed doen.

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Misschien dat je je reacties van de afgelopen dagen dan toch eens kritisch moet nalezen. Want je hebt die mondkapjes behoorlijk gepropageerd onder talloze nieuwsberichten hier, terwijl je ongetwijfeld ook wel weet dat het effect van die dingen verwaarloosbaar is. En het zijn niet alleen de “complotdenkers” die dat zeggen, maar ook gewoon het RIVM.

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Ik hoef mijn reacties niet na te lezen, want ik weet heel goed wat ik geschreven heb en sta daar nog steeds achter. Ik heb de mondkapjes niet gepropageerd, maar me wel afgevraagd waarom mensen zo dwars doen en ze persé niet willen dragen. Als je het daar niet mee eens bent, jammer dan.

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Ik ben het inderdaad met al die vervelende dwarse mensen eens ja. Ik ben het met ze eens dat het een inbreuk op je grondrechten is, op je lichamelijke onschendbaarheid. Ik ben het met ze eens dat het haaks staat op het verbod op gezichtsbedekkende kleding, ik ben het met ze eens dat het een symboolpolitieke regel is, dat het een teken van onderdrukking is, en dat het dragen ervan aangeeft dat je blind de overheid volgt zonder voor jezelf na te denken. Ik zie ook dat het ervoor zorgt dat het OV alleen maar een nog slechtere naam krijgt, dat nog meer mensen het links laten liggen, dat nog meer mensen in de auto stappen, en ga zo maar door. Ik ben het ook met ze eens dat iedereen gemaskerd in een voertuig alleen maar een gevoel van onveiligheid geeft, dat je erdoor juist gevaarlijkere situaties gaat krijgen omdat mensen zich onherkenbaar wanen. Ik ben het echt met heel veel argumunten van de mensen tegen mondkapjes eens.
Het enige argument waar de voorstanders mee komen, is dat het verspreiding van het virus zou tegengaan. Maar de enige mondkapjes die dat doen, zijn medische mondkapjes. En die mogen nu juist weer niet gedragen worden. De enige mondkapjes die zijn toegestaan en zelfs worden verplicht in het OV zijn mondkapjes die *helemaal niet werken*. En ook de zogenaamde “echte deskundigen” waar al die voorstanders zo mee weglopen zeggen dat. Zelfs Jaap van Dissel zegt gewoon keihard dat het niks helpt, dat het een politieke keuze is geweest, en dat het RIVM er niet achter staat. De onderzoeken die zogenaamd positief zouden zijn over het dragen van mondkapjes zijn zodanig vol twijfel met termen als “could help” of “might contribute” en andere disclaimers dat je tussen alle regels door leest dat ook de auteurs niet overtuigd zijn van hun hypotheses. Tegelijkertijd zijn de studies die aangeven dat mondkapjes wel eens een averechts effect zouden kunnen hebben juist beter gedocumenteerd.
Dus ik begrijp domweg echt niet waarom je zo graag wilt dat mensen dit doen. Het helpt echt helemaal niets, het schaadt alleen het imago van het OV maar, en mogelijk zelfs de gezondheid van de passagiers.
Ik wil best wel maatregelen naleven die ook echt iets helpen. Ik wil best stoppen met handen schudden, wat vaker m’n handen wassen, drukke plekken mijden en – als het mogelijk is (!) – anderhalve meter afstand houden. Ik wil best uit de buurt blijven van plekken met veel kwetsbare mensen, maar ik ga geen dingen doen die mijn burgerrechten afnemen, in strijd zijn met andere wetten, en dan ook nog eens nul effect hebben. Dus ja, ook ik zal niet meer in het OV te zien zijn zo lang deze maatregel van kracht is. Want het valt met feiten en gezond verstand niet te verdedigen.

Simon
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

@ Jaap
In 2008 is er door het RIVM samen met TNO een onderzoek naar mondkapjes gedaan. Een conclusie was dat mondkapjes de blootstelling van de bevolking aan virussen kunnen verminderen.
Tijdens de uitbraak waren er in ons land te weinig mondkapjes aanwezig. Dan kun je moeilijk van het RIVM verwachten dat ze die dingen gaan adviseren. Inmiddels verandert de situatie, dus ook het advies. Logisch toch?

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Er is nog steeds een tekort aan medische mondkapjes. En de bevolking wordt nog steeds opgeroepen om geen medische mondkapjes te gebruiken. Niet-medische mondkapjes helpen niet tegen virussen, en medische mondkapjes maken het ademhalen zo moeilijk dat een ongetraind persoon dat hoogstens een half uur volhoudt. Deze verplichting heeft geen enkele zin. Het voorkomt de verspreiding van dit virus niet, het zorgt er alleen maar voor dat mensen elke week een extra tank diesel gaan verrijden.

Rick Nicolai
4 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

er is inmiddels voldoende te vinden, ook de medische kapjes. zoek op type IIR of 2R. die zijn spatvrij en geven daarmee de beste bescherming.
de goedkoopstye heb ik gevonden op http://www.2rmondkapjes.nl en werden netjes binnen 48uur geleverd. En ja, ik denk dat er eerst anders werd geadviseerd omdat er gewoon geen voorraad was en dan het zorgpersoneel voor gaat!

Catharina 56
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

Meneer van Vliet , ik geloof in bescherming door mondkapjes . Hoe sneller de verspreiding stopt , hoe beter . En wat mevrouw Janneke betreft , duidelijke regels stellen én naleven en er niet flexibel mee om gaan , dat is ook mijn idee . Nu doet iedereen maar wat !! Hou ik niet van.

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Catharina 56

Mensen geloven van alles. Dat wil niet zeggen dat het ook feitelijk juist is. Het wetenschappelijk bewijs dat mondkapjes helpen is flinterdun. Dat je dan vrijwillig een mondkapje opzet is je goed recht, maar een verplichting gebaseerd op iets dat nooit bewezen is, is waanzin. Dat jaagt mensen alleen maar weg, want de meerderheid staat er niet achter en gaat niet uit van waar ze in geloven maar waar bewijs voor bestaat.
Overigens is de verspreiding van het virus al bijna uitgedoofd. Zelfs de NOS durfde erover te berichten dat alle maatregelen sinds maart waarschijnlijk een nihil effect gehad hebben op de bestrijding. Behalve dan dat de economie en het welzijn van het hele land volkomen geruineerd is. Alleen maar zodat mensen die ‘geloven dat het hielp’ tevreden kunnen worden gesteld. Ik zou me kapotschamen als ik dat zou propageren, ten koste van zoveel anderen.

Bep vd Velden
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

Precies Je heb helemaal gelijk waar moet dat heen dalijk word ons alles afgepakt krijgen we allemaal een nummer

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

Imbeciel

Jeroen
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Het bovenstaande is niet vrijblijvend. De regel is dat vanaf 1 juni mensen in het OV hun mond en neus moeten bedekken. Op het niet naleven van deze regel staat een boete van 95 euro.

Dat het veiligheidspersoneel kiest voor een bepaalde aanpak om mensen aan te sporen deze regel na te leven, wil niet zeggen dat de regel niet geldt.

Je zegt in feite hetzelfde als dat op de weg geen snelheidslimiet geldt als je niet bekeurd wordt. Ik hoop dat je niet zo met de veiligheid van je medeweggebruikers of je medereizigers in het OV omgaat.

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jeroen

Mondkapjes maken het helemaal niet veiliger in het OV, dus het niet dragen ervan brengt niemand erger in gevaar. Ze zullen eerder voor een gevoel van onveiligheid zorgen, want virussen houden ze niet tegen. Of je moet medische mondkapjes gebruiken, maar dat mag dan weer niet.

S.Lait
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

Voor een groot deel kan ik je betoog volgen en het klopt wel degelijk dat mondkapjes kunnen helpen, maar alleen bij juist gebruik en het juiste type en laat nou die types afgeraden worden om te gebruiken. Niet verboden maar afgeraden, maar uiteindelijk komt het erop neer dat men in de trien maar moet gaan zitten met een veredelde zakdoek voor het gezicht om te voorkomen dat jij mocht je besmet zijn andere aansteekt. Op het perron en in de stationshal is het echter niet verplicht en kan je gewoon de passanten aansteken. Ervan uitgaande dat een veredelde zakdoek ook maar een fractie helpt (Ik betwijfel het).

Hetgeen mij persoonlijk het meeste steekt is dat er een verplichting wordt gesteld, waarop de handhavers een boete kunnen uitdelen als aan de verplichting niet wordt voldaan. Persoonlijk heb ik dan zoiets van oké overheid zorg dan ook maar dat je mondkapjes gaat distribueren aan de mensen, zodat deze niet nog eens extra op kosten worden gejaagd. Onze omliggende landen doen dit, maar Nederland zegt ” Nee het is aan de bevolking zelf om ze aan te schaffen” wat straks woeker prijzen gaat opleveren. Kijk maar naar de automaten waar je nu al mondkapjes kan kopen voor 10 euro per 5 stuks. Maar nee alleen het btw tarief gaat er vanaf juni vanaf en dat is alles wat de overheid doet inzake de verplichting van veredelde zakdoeken, want meer is het in mijn optiek niet

Catharina 56
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

Meneer van Vliet , bent u in uw eentje ” de meerderheid ” ? Ik vind het nog steeds heel mooi dat je in ons land een eigen mening mag hebben , maar kom bij mij niet aan dat u uw zegje doet voor de gehele Nederlandse bevolking . Het is heel goed mogelijk dat u gelijk heeft , hoor maar doe niet alsof u de opiniepeiler bent over de Nederlandse bevolking .

Bep vd Velden
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

Ook dat buiten ben je veiliger zonder mond kapjes

treingraag
4 jaren geleden

Mondkapje te koop bij SV teams?
SV moet vaker kaartkontrole doen in alle treinen, kan de kondukteur relaxed meer service geven en veiligheid naleven.

Ariën
4 jaren geleden
Antwoord aan  treingraag

Dan zit je al in de trein, en dan ben je al in overtreding.

Rhido.net (@RhidoNet)
4 jaren geleden

Ik denk als het echt om noodzakelijk reizen gaat dat zo’n mondkapje wel verplicht kunt stellen en dat er nog beter geen dagjes mensen in het OV moeten komen, ondanks dat er dan meer treinen gaan reizen is namelijk niet de bedoeling dat iedereen namelijk te vroeg gaan juichen om het OV in te kunnen. Ik denk vooral voor mensen die in de zorg werken dat dit dan noodzakelijk zal zijn, dus niet voor mensen die bijvoorbeeld dagbesteding gaan doen en ook niet voor je lol met de trein naar Zandvoort pakken.

Baardstaart
4 jaren geleden

Krijg sterk het idee dat we naast de datum van de invoering ook de globale datum voor het afschaffen bekend is. (ergens begin juli) Hiermee bedoel ik dat ik niet verwacht dat Nederlanders langer dan 4 tot 6 weken een “muilkorf” in het OV dragen en dat daarna alles verslonst, terwijl de treinen en bussen alleen maar voller en voller worden en mensen naar pretparken, musea, …. gaan. Dit laatste zal voornamelijk gebeuren door mensen en groepen zonder rijbewijs.

Nu wordt er op straat ook al veel relaxter met de 1,5 meter om gegaan om het zomaar te formuleren en zo zal het ook met de mondkapjes gaan.

Daarbij zijn mensen heel het gedoe meer dan zat en dat zal je in het gedrag terug zien. Eerst raken ze gefrustreerd en daarna stopt men met bepaalde regels. En daarbij zijn er overal zoveel regels, waarvan de nodigen ook volkomen onlogisch en ronduit belachelijk zijn dat dit niet bijdraagt om er aan te houden. Voorbeelden zijn er helaas genoeg te vinden.

Frans
4 jaren geleden

Mondkapjes is gewoon gevaarlijk bij onjuist gebruik ze worden nat van je adem je zit er met je vingers steeds aan en waar bewaar die als je hem niet draagt waarschijnlijk niet steriel .
straks is het heel warm in de trein vallen de mensen flauw of erger .

Simon
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frans

Kom op zeg!
Mondkapjes worden al decennia gedragen in de zorg, de bouw, de industrie en bij het klussen. Als ze werkelijk zo’n bron van besmetting zouden zijn als u beweert waren ze al lang verboden.

Frans
4 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

In de zorg gebruiken ze steeds nieuwe kapjes en schone kapjes in de bouw zijn het andere kapjes

Richard
4 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Niet medische mondkapjes kunnen in veel gevallen ook beschermen. Ze beschermen niet tegen virussen, dus daarmee is er geen medische noodzaak om mondkapjes te dragen.

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Richard

Klopt. Die bouwvakkers beschermen zichzelf tegen stof en zo. Niet COVID-19. Daar werken hun mondkapjes niet tegen. Ze werken wel goed tegen stof. Daarom dragen die bouwvakkers ze ook zonder dat ze het een probleem vinden. Er zit namelijk een logische redenatie achter het dragen ervan. Iets wat niet gezegd kan worden van stukjes stof voorbinden in een bus of trein.

Baardstaart
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frans

* Zoals mondkapjes meerdere keren gebruiken.
* Aanraken aan zowel de buiten als binnenkant.
* De laat op en te vroeg af
* Gebruikte mondkapjes bij verpakkingen, papier, .. ipv in zakje bij restafval
* Gebruikte mondkapjes in prullenbak station of gewoon op straat geknikkerd.
* Anti mondkapjes acties (frustratie handelen – broertje van het maken van nodeloze treinritten)
* Later – verslonsing mondkapjes gebruik
* Te volle treinen. (Mensen willen weg met de zomer!!!)

(En reken er maar op dat er ook na 1 juni weinig controle is. Op een gegeven moment zal een conducteur denken, waarom zal ik me uitsloven voor heel dit gedoe. Ze hebben er nu al weinig zin in.)

We zullen ze allemaal gaan zien en aan het mondkapje zie je niet wie ze verkeerd gebruikt. En ondertussen wordt er in het OV niet aan ventilatie gedacht, waardoor het virus keer op keer gerecycled wordt.

En het grote probleem is is dat jouw mondkapje de ander hoort te beschermen en de ander hem op heeft om o.a. jouw te beschermen.

Kortom… Dit gaat dus wederom niet werken en mensen zijn al die maatregelen spuggend zat en de verlaksing zit er nu al in… Laat staan verder in de zomer. En repressie gaat ook niet meer werken. We zijn op een gegeven moment voorbij het geloof en de angst. En controleren wordt als volkomen zinloos gezien. En zeker in het najaar wordt het allemaal echt gevaarlijk als Corona weer een nieuwe kans zoekt.

Vrijheid Eerst
4 jaren geleden

De overheid test hoe ver ze kunnen gaan. Ze testen ons vermogen om zelf na te denken. Iedereen die deze “order” om mondkapjes te dragen erkend definitief dat hij een slaaf is. Slaven uit de middeleeuwen droegen ook mondkapjes. Zie waar we weer zijn. Ik doe er niet aan mee en laat me niet bang maken, zowel niet voor dat nep virus als voor de nep maatregelen en boetes. Sterkte voor alle slaven die zich laten muilkorven.

Joost2
4 jaren geleden
Antwoord aan  Vrijheid Eerst

Ik heb vernomen dat de regering op jacht is naar uw DNA on u te kunnen klonen.

Berta 25
4 jaren geleden
Antwoord aan  Vrijheid Eerst

Jezus redt

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Berta 25

We hoeven hier Jezus niet bij te halen.

Paul Groenman
4 jaren geleden

Sterker nog….We moeten overal waar mogelijk voorkomen dat het fenomeen religie erbij betrokken wordt. Een schande en blokkade voor beschaving. Religie houdt de bevolking dom en is daarmee één van de pijlers onder een ‘pandemie’ als deze.

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Vrijheid Eerst

Het virus is natuurlijk niet nep. Coronavirussen bestaan al heel erg lang, en dit is gewoon één van de vele mutaties. De manier waarop ermee wordt omgegaan; alsof dit ineens veel gevaarlijker is dan ooit tevoren, is inderdaad wel zwaar overtrokken.
De manier waarop we er nu mee omgaan is het middel veel erger geworden dan de kwaal. Het begint nu inderdaad meer richting volksonderdrukking en vrijheidberoving te gaan dan dat er echt nog een concrete dreiging van een virus is, voor zover er ooit echt een grote dreiging geweest is.

Joost2
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

In een paar weken tijd zijn in Bergamo 5000 van de 130.000 inwoners overleden aan het virus en u vraagt zich af of er sprake is geweest van dreiging?

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Heb je de bevolkingspiramide van Bergamo wel eens bekeken? Je komt heel de tijd met dit ene voorbeeld, maar wanneer je naar de wereldwijde cijfers kijkt, is het aantal overledenen verwaarloosbaar. Namelijk zo’n 0,004%. Dus er is echt niet zo’n grote dreiging geweest. Het is deze bangmakerij die gevaarlijk is.

Joost2
4 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Dat wereldwijde cijfer van u is inderdaad juist, maar u gebruikt het cijfer verkeerd. Vrijwel alle landen nemen maatregelen om het coronaire te beperken. Het lage getal is daar een gevolg van. Het voorbeeld van Bergamo is heel treffend. Dat was namelijk in een vroeg stadium toen het corona nog niet serieus werd genomen. Dan krijg je dus sterftepercentages die op enkele procenten liggen in plaats van 0,004%. Dat is dus ook wat op diverse plekken zal gebeuren als alle maatregelen nu zouden worden ingetrokken.

Catharina 56
4 jaren geleden
Antwoord aan  Vrijheid Eerst

Wat zult u zich vrij voelen als u geveld door het virus op de IC ligt . Sterkte !

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Catharina 56

Ik loop liever een minuscule kans – echt een hele, hele, hele kleine – om jong te overlijden aan covid19 dan dat ik maanden of zelfs jaren in gevangenschap moet leven. Als dit is hoe het leven voortaan is, hoeft het van mij eigenlijk niet meer zo zeer.

Pindalientje
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

Dit ben ik wel met je eens inderdaad. De ware aard van de mensheid komt weer naar boven nu, en laat wel zien hoe dictatoriaal iedereen is ingesteld.

Iedereen wil elkaar maar dingen verplichten, opdringen, afnemen. In plaats van zelf een stap opzij te zetten of zelf een mondkapje te dragen, vermaant men anderen om dat te doen, alsof de wereld om hen draait en zij het recht hebben om anderen te bevelen zo te leven als zij dat willen.

Ik zou het denk ik niet eens erg vinden om aan dit virus te overlijden, want dat ‘nieuwe normaal’ is de moeite niet waard om mee te maken.

TeunB
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap van Vliet

Geachte Heer van Vliet en Mevr . Pindalientje , wat een ontzettend negatieve benadering van het leven . Oké , er is veel veranderd , maar om dan maar de ” keus ” te maken te sterven i.p.v. op een andere manier van leven ! Jeetje . Weest wat creatiever en sla een andere weg in . Het leven kan echt heel mooi zijn , hoor ! ( Of ben ik nu een naïeve sul ? ).

Richard
4 jaren geleden

Boete voor het niet dragen van een mondkapje €95. Boete voor het dragen van een mondkapje €150. Er is dus geen wettelijke mogelijkheid om correct te handelen. Dan ben je een onbehoorlijke overheid. Een rechter veegt dit zo van tafel. Omdat het dragen van het mondkapje onder de noodmaatregelen vallen (die ondertussen onwettig geworden zijn), stap ik dus zonder mondkapje in het OV. Is goedkoper.

ov-reiziger (nu ff niet)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Richard

Ik snap jouw punt. Als je inderdaad de boete opgelegd krijgt omdat je zonder mondkapje met het ov reist, ga je daar dan tegen in beroep? En langs die weg voor de rechter brengen? Zou heel mooi zijn als je inderdaad gelijk krijgt van de rechter en dat de politiek, met een zekere heer Rutte als aanvoeder, een veeg uit de pan krijgt.

Frans
4 jaren geleden

Volg nu het debat van de tweede kamer straks misschien weer een nieuw standpunt over het mondkapje en horeca zijn ook veel vragen over.
ook de 1,5 meter buiten word in twijfel getrokken door sommige partijen .

Jaap van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frans

Klopt. Die bouwvakkers beschermen zichzelf tegen stof en zo. Niet COVID-19. Daar werken hun mondkapjes niet tegen. Ze werken wel goed tegen stof. Daarom dragen die bouwvakkers ze ook zonder dat ze het een probleem vinden. Er zit namelijk een logische redenatie achter het dragen ervan. Iets wat niet gezegd kan worden van stukjes stof voorbinden in een bus of trein.

Ricardo
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frans

Natuurlijk trekken sommige partijen de anderhalve meter afstand in twijfel. Dat zijn de partijen die niet afgerekend worden op het moment dat het fout gaat als de anderhalve meter afstand wordt afgeschaft en dus makkelijk kunnen scoren bij mensen die dat ook willen (waarvan er hier in de reacties al genoeg te vinden zijn).

Anoniem
4 jaren geleden

Je zult zien dat er veel mensen straks geen mondbedekking dragen. Er zal weleens naar gekeken worden maar strikt handhaven gebeurt niet. En je wilt ook wel wat eten en drinken onderweg toch. Kortom veel mensen zullen er creatief mee omgaan denk ik… De coronacijfers dalen met de dag. De kans ergens anders ziek van te worden of aangereden te worden is groter. De supermarkten zijn al weken voller dan het OV en 1.5 meter is ook daar een illusie als ik al die mensen voor de schappen zie…. waarom daar geen mondkapjesplicht, dat ligt meer voor de hand.

appie H.
4 jaren geleden

En dan zyn al die stickers op de stations verkeerd,daar staat dat je ook op t perron een mondkap moet,maar t is alleen in t voertuig.
pfoe wat een gedoe om t weer aan te passen……..

Ricardo
4 jaren geleden

Ergens wel geinig, maand geleden liep het halve internet te roepen dat het OV open moest en dat het met mondkapjes allemaal prima zou kunnen, nu gaat het OV open met mondkapjes, loopt de andere helft weer te roepen dat het niet goed is.

Augustinus Willemsen
4 jaren geleden

Wat een lariekoek waar men maar in blijft geloven het grote plaatje van controle door onze vrienden genaamd de overheid die natuurlijk het beste voor hebben met ons allen! Iedereen gaat als een mak schaap maar mee in HUN statistieken en HUN onderzoeken zonder enig kritiek of enig vorm van sceptici, RIVM is bewezen dat het banden heeft met de lopende duivel genaamd bill gates en ja die is verantwoordelijk voor ons chip vaccin, waarom is het, dat als dit virus zo slecht is , dat mc donalds drive open blijft? (Ja tuurlijk wij kunnen zien wat er in de keuken daar gebeurd ook daar kunnen mensen corona hebben en dan jouw eten maken bij wijze van), rijden de treinen uberhaupt(brengen van mensen met essentiele beroepen ja sorry is het zo besmettelijk kunnen conducteurs etc ook ziek worden je neemt dan risico’s)waarom kunnen mensen weer naar de coffeeshop? Is het een enorm risico dan moet alles dicht want ,we moeten denken aan de “oudjes en zieken” – mensen waar de overheid geen geld op kan maken en alleen een blok aan de been zijn- gezien 2 jaar geleden niemand naar de depressieve oudjes keek tot ene hugo borst er wat van schreef en alle hypocrieten schreeuwen moord en brand van schande nu gebeurt exact hetzelfde als we zo meegaan zijn waarom werd in 2017/2018 bezuinigd op de zorg een sector waar iedereen mee te maken krijgt ooit in zijn leven( en werd er niet gekort op topsalarissen en bonussen etc.)en nu opeens allemaal hypocriet staan klappen voor zij die hetzelfde werk doen als altijd en nu maar ook weer als makke makke schapen een boog om iemand heen nemen want ja corona of met mondkapjes lopen omdat zij dat zeggen zogenaamde deskundigen die een agenda hebben maar o wee dat je dat zegt want dan ben je complot gekkie die het ziet vliegen als ze morgen zeggen smeer poep op je voorhoofd gaan wij het zeker ook allen doen niemand die een kritische vraagt stelt over de 1.5 m samenleving die nergens op slaat, wat is jullie werkelijke reden achter dit alles, als ik op 1.5 m op je nies wordt je alsnog ziek het slaat nergens op nu elkaar ontwijken ja dat is heel normaal,ze hebben de poppetjes weer goed aan de touwen, o je loopt met 3 mensen buiten in het park boete, maar een stalker kan onbezorgd te werk en zelfs moorden, o met 4 man in de auto boete, maar een internetoplichter/ dief kan door blijven gaan geen capaciteit, geen mondkapje ja boete want ja de oudjes gaan anders dood en dat ze depressief binnen moeten zitten en geisoleerd worden tot zelfmoordpogingen toe is voor hun bestwil! groet een complotgekkie

Nieuwwester
4 jaren geleden

De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer kan worden beschouwd als verkapte disciplinerings- c.q. bezuinigingsmaatregel, die het gebruik van het openbaar vervoer ontmoedigt en het systeem zelfs in een neerwaartse spiraal kan brengen.
Deze maatregel treft vooral captives. Keuzereizigers die geen mondkapje willen dragen pakken immers al snel weer de auto, waarbij zij hoge parkeerkosten voor lief nemen. Massale individualisering van het woon-werkverkeer lokt wederom files in verstedelijkte gebieden uit.
Het klimaatbeleid lijkt hiermee allesbehalve gediend…

Nieuwwester
4 jaren geleden

Er wordt reizigers dus een extra verplichting opgelegd op basis van een norm waarvan het RIVM stelt dat het nut hiervan discutabel is en dat deze maatregel in elk geval aanmerkelijk minder rendement oplevert dan ‘social distancing’.
Je kunt je afvragen of de concessieverleners en vervoerders het risico van besmetting door het coronavirus bij het niet meer kunnen naleven van de anderhalve meter-norm op straffe van een hoge boete in geval van overtreding alsnog op de reizigers trachten af te wentelen.
Dit beleid lijkt vooral ingegeven door een bedrijfseconomische afweging: zo zuinig mogelijk omgaan met de schaarse ruimte in de voertuigen om de exploitatieverliezen in het openbaar vervoer zo laag mogelijk te houden: goedschiks dan wel kwaadschiks.
De conducteurs en toezichthouders die deze mondkapjesplicht vanaf 1 juni 2020 moeten handhaven zijn niet te benijden…

verwijs
4 jaren geleden

ten eerste: complete *ONZIN* een mondkapje verplicht in ov, buiten op straat “is niet nodig” wordt gezegd terwijl je buiten ook covid kunt oplopen…

Als reizigers verplicht een mondkapje moeten dragen, dan chauffeurs ook…

Baardstaart
4 jaren geleden

Met de allerlaatste inzichten wordt aan de grootste Corona verspreider weinig gedaan. Namelijk al de luchtbehandel systemen en airco’s die in bijna alle moderne treinen en bussen zitten. Als een Corona hoester 1 uur voor mij in de trein of bus zit kan ik het alsnog oplopen. Met mondkapje op en netjes 1,5 meter van de andere reizigers verwijderd. Zeker als je een langere NOODZAKELIJKE OV maakt.

Duitse top viroloog (en adviseur van Angela Merkel) Christian Drosten zei dat ventileren (buiten het ziekenhuis) belangrijker is dan handenwassen.

De treinbedrijven moet alle ramen, die nog open kunnen in elk geval ontgrendelen opdat een verstandige reiziger ze kan openen. De bussen moeten de nooduitgangen boven op ventilatiestand zetten.

Enne… Dat mondkapje op mijn volle baard geeft dat mondkapje iets van maar 22% bescherming. Niet veel dus.

Verder vraag ik me af hoe personeel heel de dag met zo een mondmasker rond kunnen lopen. Het ademen gaat sowieso zwaarder en de lucht in het OV is, zoals eerder beschreven niet de beste. Een conducteur met hersens sluit zich op aan de machinistencabine aan de andere kant (met dezelfde slechte lucht, dus raampje open) en denkt. Geef mijn portie maar aan fikkie. Waarom boetes uitdelen terwijl jezelf niet heel de dag zo een mondkapje kan op hebben?

Bakker Elisabeth
4 jaren geleden

Mondkapjes, ik begrijp niet dat het zo moeilijk is in Ned. te eisen dat men een mondkapje draagt. Als jij het draagt bescherm je de ander en als die ander er ook een draagt bescherm je elkaar.

De meeste Europes landen eisen dit ook en die mensen vinden dat normaal. Er waren aanvankelijk geen mondkapjes en m.i. hebben ze daarom zo lang geroepen dat heet weinig zin heeft ze te dragen. Ik vind het prettig dat ze gedragen worden ook bij de kapper bijv. Mijn kapper doet het gelukkig.

De overheid moet zich niet zo vrijblijvend opstellen en ook vertellen dat het in andere landen ook geaccepteerd wordt. Gewoon verplichten en goed uitleggen en niet steeds weer zeuren over die schijnveiligheid. Desnoods onder het motto beter wat bescherming dan geen bescherming.

ice
4 jaren geleden

Ik ga geen mondkapje dragen (ik moet meerdere keer overstappen). Kom maar op met die controle wordt een gesprek.

Koetsier
4 jaren geleden
Antwoord aan  ice

Je kunt het mondkapje gewoon ophouden tijdens het overstappen, wat is het probleem? Precies wat Bakker Elisabeth zegt, wat is er mis met de ander te beschermen?

ice
4 jaren geleden
Antwoord aan  Koetsier

“wat is er mis met de ander te beschermen?” niks.

ander te beschermen doen je met medisch mondkapje maar mag weer niet of wel(afhankelijk van BOA).

Het is zinloos als: DIY (Chinese kool) mondkapje, paar minuten in metro/bus, nekkapje(mondkapje om je nek) voor oa telefoneren/eten en mondkapje ouder dan een onderbroek.

ben
4 jaren geleden

er wonen plus minus anderhalf miljoen moslims in Nederland die allen een baard dragen wel uit geloofs- overtuiging ook die worden geweerd uit het ov hoe word daarmee omgegaan?

Balliebal
4 jaren geleden

Kan mij iemand de officiele link (url) geven waarin staat dat het dragen van een mondkapje in het OV wettelijk bepaald is, en dus is aangenomen?

MO de bruin
3 jaren geleden

ik kan echt niet tegen die mondkapjes ik kreeg er zo’n last van van ademen en echt van mijn nek!!en rug. en lopen is heel gevaarlijk.wan tik kan mijn voeten niet zien en alleen ver voor me.
ik wil wel mijn adem beschermen naar anderen dmv. een hoofdband met klep. daar heb ik dan niet bij.
ik heb echt nood want mijn moeder heeft een hersenbloedding gehad en ik moet er heen 2,5 uur heen en 2,5 uur terug.en mijn vriend kanker en die woont ook ver.en nu8 heb ik al een boete wegens dat ik dat mondkapje echt niet op kon. ik moest steeds even ademhalen zonder mondbedekking.
NS stop nu eens deze regeling.of laat hoofdband kappen toe